Сосовете – тези течни подправки, които могат да превърнат всяко

...
Сосовете – тези течни подправки, които могат да превърнат всяко
Коментари Харесай

Най-популярните сосове в света

Сосовете – тези течни подправки, които могат да трансфорат всяко изсъхнало ядене в специалитет, са известни в целия свят, освен това още от антични времена.

Древните римляни да вземем за пример се гордеели със своя гарум - течна фалшификация, направена от оцет, сол, зехтин, черен пипер, вино и скумрия или риба звук.

Днес съвсем всяка страна има собствен обичаен сос, с който гали сетивата. А кои са най-известните от тях? Отговорът – от foodpanda:

Kитайски сосове

Всеки сос се състои от течна основа (риба, месо, гъби, зеленчуков бульон, сметана, мляко, заквасена сметана) и пълнител (допълнителни съставки) - яйчни жълтъци, зеленчуци, плодове, подправки, ароматни билки. Пълнежът може да се подготви с или без брашно.

В сосовете се прибавят вино, сирене, натрошени ядки, мед. Брашното, царевичното нишесте и картофеното нишесте нормално се употребяват за втвърдяване на соята.

Бешамел (Франция)

Консумира се с риба, морски блага, месо, зеленчуци, лазаня, мусака. Основата му е мляко, масло и брашно. Има доста вариации на френския млечен сос. Бешамелът се подготвя със разбъркан бульон (месен или зеленчуков - за вегетариански ястия) със сметана, дижонска горчица, настърган кашкавал, лук, шалот и гъби.

Песто (Италия)

Консумира се с наздравици, макаронени произведения, спагети, лазаня, ориз, картофено пюре, месни и рибни ястия. Той се подготвя главно със зехтин, босилек, чесън, кедрови ядки, сушени домати и лимон.

Предимство на пестото е, че процесът на подготвяне е доста елементарен - не е належащо да пържите или варите.

Червен сос (Швеция)

Подходящ за гювеч и месо. В основата му са боровинки, вино и нишесте. Той е с високо наличие на витамини. Сладко-киселият му усет основава прелестна естетика с ястия от алено месо.

Тартар (Франция)

Хапва се с риба (варена, пържена и печена), морски блага, зеленчуци, меса, яйца, студено печено.

Гуакамоле (Мексико)

Подходяща добавка за царевичен чипс, самун, мексиканска кухня. На външен тип по-скоро наподобява на лека закуска, макар че името на ястието безусловно се превежда като " сос от авокадо ".

Източник: venera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР