SOS бутон, монтиран в автомобилите, произвеждани след 1 април 2018

...
SOS бутон, монтиран в автомобилите, произвеждани след 1 април 2018
Коментари Харесай

SOS бутон в колата спасил стотици българи при извънредни ситуации

SOS бутон, инсталиран в колите, създавани след 1 април 2018 година, избавя човешки животи в изключителни обстановки, съобщи кореспондент на БГНЕС.


Само за четири години /2019 - 2023/ на телефон 112 в България от бутон за незабавни случаи в автомобил са получени над 3100 позвънявания за пътни произшествия.

Със своя Директива Европейският съюз задължи всички производители на леки и товарни коли в Европа да конфигурират подобен бутон в колите от април 2018 година Бутонът е обвързван със системата e-call, и при натискане непосредствено набира 112 и изпраща точни координати за местоположението на автомобила.


При някои от моделите бутонът е автоматизиран и непосредствено набира спешното звено за незабавна помощ при отваряне на еърбег, да вземем за пример.


При приемането на директивата бе планувано, че нововъведението може да избави най-малко 2500 човешки живота годишно. При тежки произшествия възможностите за оцеляване на потърпевшите спадат с 10% на всяка минута. SOS бутонът може да се задейства и ръчно от лидера освен при злополука, само че и в случай че той се почувства зле. Така водачът ще може да влиза в директна телефонна връзка с оператора на тел. 112.

За диалог се употребяват аудиоколоните вътре в купето.

Собствениците на по-стари транспортни средства не са задължавани да си конфигурират такава система./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР