Сопраното Анна Нетребко няма да пее на сцената на нюйоркската

...
Сопраното Анна Нетребко няма да пее на сцената на нюйоркската
Коментари Харесай

Не пускат руска оперна певица да пее в Метрополитън, вижте защо

Сопраното Анна Нетребко няма да пее на сцената на нюйоркската опера “Метрополитън”, защото отхвърли обществено да отдръпна поддръжката си за съветския президент Владимир Путин, а театърът губи един от най-хубавите си реализатори, носещ обилни доходи, съобщи Associated Press, представена от dariknews.bg.

“Това е голяма артистична загуба за “Метрополитън” и за операта”, съобщи шефът Питър Гелб в публикувано изказване. “Анна е една от най-великите певици в историята на “Метрополитън”, само че с Путин, убийства на почтени хора в Украйна, няма метод да продължим напред”.

Миналата неделя Гелб съобщи, че операта няма да работи с актьори, които поддържат Путин.

“Метрополитън” постави старания в последните дни в опит да убеди Нетребко да осъди дейностите на Путин, само че не съумя, съобщи осведомен със случилото се източник, поискал анонимност.

Решението на нюйоркския спектакъл последва срутва на интернационалната кариера на съветския диригент Валерий Гергиев, който е непосредствен с Путин като шеф в Мариинския спектакъл в Санкт Петербург.

Нашествието в Украйна докара до демонстрация на взаимност в света на изкуството и културата с украинските създатели, а също и до реакции против съветското държавно управление и обвързваните с него, които не отхвърлят дейностите на Путин. Подобен резултат се следи и в интернационалния спорт.

50-годишната Нетребко, родом от Краснодар, получи почетното звание Народен актьор на Русия от Путин през 2008 година

През 2014 година тя направи подаяние от 1 милион рубли (тогава 18 500 щатски долара) на операта в Донецк - украински град, следен от проруските сепаратисти, и се снима със знамето.

Във вторник Нетребко разгласи, че краткотрайно се отдръпва от сцената. Тя трябваше да пее на 3 април в барселонската опера “Лисеу”, само че присъединяване ѝ беше анулирано, а по-късно имаше планувани три концерта със брачна половинка си азербайджанския тенор Юсиф Ейвазов. На 13 април съветското сопрано имаше ангажимент с Берлинската филхармония.

“Противопоставям се на тази безсмислена, нападателна война и приканвам Русия да я приключи незабавно, с цел да избави всички нас. Имаме потребност от мир тъкмо в този момент “, съобщи сопраното. „ Сега не е време за мен да върша музика и да се изявявам. Затова взех решение да отстъпя крачка обратно. Това е извънредно мъчно решение за мен, само че знам, че моята аудитория ще разбере и почете това решение.''

Оперната прима направи своя дебют в “Метрополитън” на 14 февруари 2002 година във " Война и мир " на Прокофиев и бързо се трансформира в фаворитка на публиката. Тя взе участие общо в 192 представления, като последното от тях беше новогодишен галаспектакъл на 31 декември 2019 година

На нюйоркската сцена Анна Нетребко ще бъде сменена от украинското сопрано Людмила Монастирска в „ Турандот “ на Пучини за пет представления от 30 април до 14 май, в това число и за това на 7 май, което ще бъде предавано в театри по целия свят. От “Метрополитън” споделиха също, че съветското сопрано няма да се превъплъти и в ролята на Елизабет в операта „ Дон Карлос “ на Верди, която ще се играе пет пъти от 3 до 19 ноември.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР