Сопот се вдигна на протест в четвъртък. Причината - не

...
Сопот се вдигна на протест в четвъртък. Причината - не
Коментари Харесай

След "превода" на "Под игото": Разбират ли учениците романа емблема?

Сопот се подвигна на митинг в четвъртък. Причината - не иго, а превод. В новото издание на " Под игото " част от турцизмите, употребявани от Вазов, са сменени с други български думи от писателката Нели Стефанова.

Снимка: bTV

„ Приемаме, че може да се добавя под линия, само че да се трансформира езика - родния език, езикът на Вазов за мен е недопустимо”, счита Мариана Стефанова, протестираща.
Нов прочит на " Под игото ": Замениха 6000 архаични думи със модерни Издание на романа, "преведен " на актуален български език, разбуни духовете в обществените мрежи
„ Аз съм лингвист, практикувам преводи. Знам, че всеки превод губи оригиналът, само че да се превежда под игото на актуален език - това е неприемливо. „ Под игото” е отражение на една епоха”, изясни един от протестиращите.

Недоволството обхвана даже и властта

„ Предлагам на издателите просто да вземат романа целия тираж, който са издали, да го извадят на една поляна и да го запалят”, съобщи Деян Дойнов, кмет на Сопот.

Снимка: bTV

Според авторката на новия превод на романа емблема новите думи вършат творбата по-достъпно. А bTV направи опит в едно пловдивско учебно заведение:

Снимка: bTV
“Според мен пандуринът значи нещо като надзирател, а за камзамалът не знам, може би би трябвало да прочета по-голяма част от творбата, с цел да разбера”, споделя Вяра Едрева, ученичка.
PISA 2018: Спад в резултатите на българските възпитаници във всички области Не е изненадващо, само че е разочароващо, разяснява министърът на образованието Красимир Вълчев
Ден по-рано пък стана ясно, че българчетата са на последно място в Европейския съюз по функционална просветеност, съгласно интернационалното оценяване на ПИЗА.
Изследване: Около 40% от българските възпитаници са функционално необразовани България е на 45 място от 72 страни, взели участие в интернационалното проучване PISA 2015; решителен водач в класацията е Сингапур
Близо половината възпитаници не са постигнали базовото равнище на умения по четене. Те могат да работят с къси текстове и ясна информация. 2 % от учениците са придобили най-високото равнище на подготвеност и могат да разграничат мнение от факт.

„ Очевидно казусът на българската система на обучение е нуждата да трансформира познание в умение”, разяснява Красимир Вълчев, министър на образованието.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР