Сондажният кораб Явуз е вторият, който Турция изпраща. © Murad

...
Сондажният кораб Явуз е вторият, който Турция изпраща. © Murad
Коментари Харесай

ЕС подготвя санкции срещу Турция заради сондажите за газ край Кипър

Сондажният транспортен съд " Явуз " е вторият, който Турция изпраща.

© Murad Sezer Потенциалните ограничения включват заледяване на някои дипломатически канали, орязване на финансови помощи към Турция, редуциране на заемите от Европейска инвестиционна банка. Европейският съюз (ЕС) може да глоби Турция поради сондажите за газ във водите на Република Кипър. Това са разискали представители на страните членки през вчерашния ден. Потенциалните наказания включват заледяване на някои дипломатически канали сред Брюксел и Анкара, орязване на финансови помощи към Турция, редуциране на заемите от Европейската капиталова банка (ЕИБ) и други оповестява EUobserver.

Провокативни дейности на Турция

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Заплахата за наказания идва, откакто наскоро Турция изпрати два сондажни кораба в регион, който Никозия смята за част от своята изключителна икономическа зона, само че Анкара оспорва това.

Вчера турското министерство на външните работи съобщи, че Анкара ще продължи със сондирането макар предизвестията на Атина и Брюксел. От министерството отхвърлят рецензиите, че дейностите на Турция са противозаконни и споделят, че Европейски Съюз не може да бъде неутрален посредник в кипърския проблем. В известието се показва още, че единият транспортен съд към този момент е почнал сондажни действия през месец май, а другият се готви да стартира проучвателни действия, без да е конкретизирано по кое време.

Реакцията на Европейски Съюз Външните министри на Европейски Съюз ще разгласят решението си другата седмица.
" Въпреки желанията ни да запазим положителни съседски връзки с Турция продължаващата ескалация и оспорването на суверенитета на нашата страна членка Кипър непроменяемо ще накара Европейски Съюз да отговори в цялостна взаимност, каквото е съглашението на Европейския съвет ", разяснява обстановката ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск.

Изказването на Туск е следващото от серия предизвестия, които Брюксел изпрати към Анкара през последните няколко седмици. В понеделник висшият представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността Федерика Могерини разгласи проектите за сондиране на Турция за незаконни, неприемливи и в нарушаване на суверенитета на Кипър. " Призоваваме турските управляващи, за следващ път, да се въздържат от сходни планове, да работят в духа на добросъседство и да почитат суверенитета и суверенните права на Република Кипър съгласно интернационалното право ", разяснява тя в известие.

Днес представителите на страните членки би трябвало да проведат втора среща, на която да решат по какъв начин блокът ще действа по-нататък. Очаква се идната седмица външните министри на Европейски Съюз да разгласят финалното си решение. Позицията на Съединени американски щати
Във вторник Държавният департамент на Съединени американски щати прикани турските управляващи да се откажат от сондажните действия. Вашингтон дефинира проектите на Анкара за " провокативна стъпка ", която усилва напрежението в района, вследствие на което Турция предизвести Съединени американски щати да не подхващат " неверни стъпки ". Американската Exxon Mobil е една от няколкото огромни компании с лиценз за проучвателни действия в Кипър.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР