Сондажите за посещението на украинския президент Володимир Зеленски в България

...
Сондажите за посещението на украинския президент Володимир Зеленски в България
Коментари Харесай

Скандал! Как Радев и Денков отказаха първоначално визитата на Зеленски

Сондажите за визитата на украинския президент Володимир Зеленски в България са почнали доскоро повече от две седмици, научи Епицентър. бгот дипломатически източници. 

Тогава от офиса за Зеленски посредством посланичката на Украйна в София се обърнали към кабинета на президента Радев, с цел да ги уведомят за желанието на Зеленски да посети България като част от обиколката му в Югоизточна Европа  и в символ на признателност за помощта, която страната ни оказва на украинския народ във войната му с Русия.

От офиса на президента дали отговор, че програмата на Румен Радев е доста натоварена, че тя се приготвя за година напред и че най-близкият вероятен " прозорец ", който може да бъде открит, с цел да одобри украинския президент, е чак през септемвври, описват скандалната история дипломати.

 

Получил отвод Зеленски, още веднъж посредством посолството в София, се обръща към премиера акад. Денков с молба да бъде признат.  Министър-председателят също се паникьосва и отхвърля да одобри Зеленски с претекста, че той е " министър председател на две седмици ", държавното управление му не е устойчиво и не знае по какъв начин такова посещаване ще се отрази на вътрешно-политическата обстановка в страната, която е доста деликатна.

 

 От украинското посолство в София чукат на третата институционална врата в София - тази на ръководителя на Народното събрание Росен Желязков.

Той незабавно споделя " Да " и екипът на Народното събрание стартира трескава организация по застраховане сигурността на визитата. От управлението на Народното събрание уведомявят НСО за идването на Зеленски (именно в днешния ден), приготвя се и резиденция " Бояна " за посрещане на госта като място с обезпечен достъп, открива инспекция на " Епицентър.бг.

 

Три часа откакто НСО поема логистиката на визитата  на Зеленски министър председателят Денков се обажда на ръководителя на Народното събрание и споделя, че към този момент е подготвен да се включи в самодейността на Киев и ще  приеме визитата на Зеленски да е по покана на българското държавно управление.

 

Ден по-късно информацията за идването на Зеленски изтече в медиите - първо в " 24 часа ", за което министърът на защитата Тодор Тагарев изрази своите големи съжаления.

 

Тази заран премиерт Денков си приписа заслуги за идването на Зеленски, каквито в реалност няма: " Аз се обадих на Радев и му споделих - ще идва президентът Зеленски, по тази причина намерете метод да се видите с него ". Истината е, че както той, по този начин и Радев са отказали в началото тази аудиенция.

 

Украинският президент Володимир Зеленски е на път за България на борда на държавния Ербъс LZ-AOB. Българският аероплан е взел украинския водач от столицата на Молдова Кишинев в 9 тази заран.

 

Справка във Flightradar24 демонстрира, че машината е изхвърчала от София към Кишинев в 7 тази заран. Очакваше се да кацне в София в 9:50, след това предстоящият час на кацане беше изменен на 10:10. Транспондерите на Ербъса са изключени и полетът не може да бъде проследен.

 

В Министерския съвет Зеленски ще се срещне с премиера Денков, вицепремиера Мария Габриел и министрите от кабинета.

Също в Министерския съвет ще бъде и срещата му с ръководителя на Народното събрание Росен Желязков.

 

Дали ще има среща с президента Румен Радев, както разгласи тази заран министър председателят Денков, е въпрос най-много на междудържавен протокол.

 

Би трябвало Зеленски, поканен от държавното управление, да беседва най-малко за малко с президента на страната хазаин макар разликите посред им. Противното би се възприело като пренебрежение на границата на взимане на страна във вътрешнобългарския политически спор и спор. Със сигурност това ще е едно от най-любопитните и предстоящи събития на днешния ден.


За реч на украинския президент пред Народното събрание не се чува нищо несъмнено. За това е нужно отправяне на покана, а няма нито такова предложение, нито такова решение. 

Заради визитата на украинския президент Влодимир Зеленски депутатите разместиха тотално програмата си като дадоха превес на точки, свързани с Украйна. Обновяването на военновременните ресурси, декларация в поддръжка участието на Киев в НАТО и възможната продажба на нуклеарни реактори влязоха по неотложност в програмата 

 

Часове след съвещанието на комисията по защита Народното събрание вкара в дневния си ред актуализация на военновременните ресурси предвид на това да даде на Украйна остарели наличия. 

 

" Министерският съвет да форсира процеса по възобновяване на ведомствените военновременни ресурси на Министерство на защитата, представляващи оръжия, муниции, взривни субстанции и пиротехнически произведения, посредством замяната им с новопроизведени такива, се планува в плана ", препоръчан от Бойко Борисов и група народни представители. С него се очаква правителството да предоговори периодите и количествата в подписания с „ Вазовски машиностроителни фабрики ” ЕАД контракт при съществуване на индустриални благоприятни условия на държавното обществено дружество за това.

 

Подкрепата на България за участието на Украйна в НАТО, подпомагането с муниции и нуклеарната енергетика ще са главните тематики на диалозите на Зеленски в София.

 

Ще бъде подписан и меморандум за съгласие сред България и Украйна в региона на енергетиката, като има няколко точки свързани с нуклеарната сила, сподели министър председателят Николай Денков.

 

Посещение на Володимир Зеленски у нас e самопризнание за това, което България прави през последните месеци "  - по този начин водачът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира евентуалната аудиенция на Зеленски в сряда.

 

" Президентът Зеленски е един от хората, които сега дефинират международната политика, водейки война с агресора Русия. Подобно посещаване би било доста добър знак за демократичната общественост в България, за препотвърждаване на евроатлантическите ни цели. Така че, в случай че има такава аудиенция, ще се забележим с него ", сподели още Борисов.

 

Той добави, че съгласно него международната общественост би трябвало да подсигурява, че " тази най-голяма нуклеарна централа ( " Нова Каховка " ) няма да се трансформира в нуклеарна бомба ".

 

Съпредседателят на " Продължаваме промяната "  Кирил Петков каза, че намира възможната аудиенция на украинския президент в България за самопризнание.

" Той е международен водач и в случай че избере България, това е едно самопризнание, че страната ни е значима в интернационален проект, че сме значим сътрудник на Европейски Съюз и НАТО, които са в основата на поддръжката за Украйна ", сподели Петков пред публицисти в Народното събрание в сряда.

 

Полицейското  присъствие  по главните столични булеварди е засилено от ранно сутринта. Силите за сигурност са ситуирани и към постройката на Народното събрание.

 

Рано тази заран държавният аероплан е изхвърчал от летище " София " и се е приземил в Кишинев. Предполага се, че с него ще пристигна Володимир Зеленски.

 

Съвместна декларация сред България и Украйна

В сряда Министерският съвет утвърди план на Съвместна декларация сред България и Украйна по отношение на евроатлантическата интеграция на Киев, оповестиха от държавната пресслужба.

" В двустранна декларация за евроатлантическата интеграция на Украйна се удостоверява нашата мощна политическа поддръжка за страната в битката ѝ против съветската експанзия за отбрана на независимостта, суверенитета и териториалната ѝ целокупност, и по пътя ѝ към участие в НАТО тогава, когато изискванията разрешават това ", се споделя в известието на Министерския съвет.

От там напомнят, че " България е дълготраен, пореден и очевиден покровител на политиката на отворени порти на НАТО, както и на евроатлантическите аспирации на Украйна. България ще продължи поддръжката си за участието на Украйна в НАТО ".

 

България и Украйна ще засилят съдействието между тях и в енергийната област въз основа на правилото на взаимна полза и като се вземат поради общите ползи и цели на двете страни. Основната цел на плана на меморандум за съгласие сред енергийните министерства на двете страни, утвърден от Министерския съвет на съвещанието му в сряда, е да сътвори съществена рамка за задълбочаване на това съдействие.

 

Документът показва желанието на двете страни за продан на научно-технически, инженерен и действен опит в региона на потреблението и прехвърлянето на познания и ноу-хау, свързани с по-ефективното потребление на възобновими енергийни източници и нови енергийни технологии.

Потенциалните сфери на съдействие са свързани с възстановяване на енергийната успеваемост, увеличение на съхранението на сила, пускане на интелигентни мрежи, поощряване на цифровизацията, както и съдействие в региона на ядрената енергетиката.

Съвместна работна група ще развие формите на съдействие в посочените области. Предвидено е действието на меморандума да бъде 5 години, с опция за автоматизирано възобновяване за нови три години.

 

Парламентът ще одобри декларация в поддръжка участието на Украйна в НАТО

Днес се чака Народното събрание да разиска декларация в поддръжка участието на Украйна в НАТО. Тя беше подкрепена във вторник от външната комисия на Народното събрание. " За " гласоподаваха 11 депутати, а срещу бяха трима.

 

Вносители на декларацията са ГЕРБ-СДС, " Продължаваме промяната - Демократична България " (ПП-ДБ), Движение за права и свободи и " ИТН ".

В плана се споделя, че 49-ото Народно заседание декларира, че най-прекият и мечтан път за възобновяване на мира в Украйна, Черноморския район и Европа, е цялостното и неотложно непринудено отдръпване на Руската федерация отвън интернационално приетите граници на страните на всички наранени от нея суверенни страни.

 

Парламентът упорства за преустановяване на нуклеарния шантаж, както и за всички дейности на Русия, които са в остро несъгласие с Устава на Организация на обединените нации и съставляват най-сериозния удар против мира и благоденствието, както на европейските, по този начин и на съветския нации. Подкрепя формулата за мир на президента на Украйна Володимир Зеленски, чиято цел е дълготраен и обективен мир.

 

За да бъде обезпечена способността на Украйна да се самозащити от агресора на нейна територия, Народното събрание упорства институциите в България да не престават да ѝ оказват политическа, финансова, филантропична, военна, военнотехническа поддръжка, до цялостното възобновяване на суверенитета ѝ в интернационално приетите граници, се показва в документа.

 

49-ото Народно заседание удостоверява цялостната си поддръжка за самостоятелната от външни фактори политика на НАТО на " Отворени порти " ; чака българското държавно управление, в това число и на идната Среща на върха на Алианса във Вилнюс през юли т.г., да показва позиция в поддръжка участието на Украйна в НАТО, след възобновяване на мира на нейна територия. В същото време приканва съдружниците да употребяват Срещата на върха, с цел да очертаят ясни параметри по пътя на участието на Украйна в НАТО.

В текста се показва също, че Народното събрание поддържа започването на процеса на обмисляне и приемане на съответни параметри и времева рамка за участието на Украйна в Алианса и разширение на стратегическите връзки.

 
Визитата на президента Зеленски в България би била 17-ото му подред пътешестване в чужбина от нахлуването на Русия в Украйна насам. 

От началото на войната украинският президент е посетил 13 страни на 3 континента.

 

Първото му посещаване зад граница е във военно време е в Съединените щати. Всяко посещаване зад граница на Володимир Зеленски има детайл, който носи мощна символика, постоянно в границите на тези визити са постигани основни договорености в поддръжка на Украйна за войната, а самият факт, че украинският държавен глава стъпва на територията на дадена страна е знак за доверие и мощна връзка.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР