Сомалийската полиция съобщи, че осем души са били убити при

...
Сомалийската полиция съобщи, че осем души са били убити при
Коментари Харесай

Осем загинали при джихадистки атентат в Сомалия

Сомалийската полиция заяви, че осем души са били убити при крайпътен бомбен атентат в централна Сомалия, където е в ход огромна атака за отвоюване на територия от джихадистите. Нападението е осъществено от ислямистката формация „ Ал Шабааб ” в събота следобяд в Булобурде, град в окръг Хиран, където държавните сили и клановите милиции се бият против обвързваните с „ Ал Кайда ” екстремисти от средата на предходната година.

Атентаторът е взривил натоварена с експлозиви кола наоколо до административна постройка, сподели Абдулахи Мохамуд, шеф на локалната полиция. „ Петима души бяха убити на място, до момента в който други трима починаха през нощта в болница “, сподели той, добавяйки, че атентаторът е възнамерявал да унищожи основния мост на града , преди да пренасочи офанзивата към граждански регион. Свидетели споделиха, че детонацията е развалила здания и основната джамия в града. " Видях телата на петима души. Двама бяха старейшини, които излизаха от джамията ", сподели Мухидин Сокороу , който е очевидец на гърмежа.
 
Two car bombs kill 15 in Somalia BAHA
— Börsenberichte (@BoersenDE)

Отделно полицията сподели, че кола бомба е била взривена в Джалалакси, различен град в Хиран, само че е умрял единствено нападателят. Второ нахлуване е осуетено и обвиненият е арестуван при опит да избяга от транспортно средство, цялостно с експлозиви , сподели полицията. „ Ал Шабааб ” пое отговорност и за трите офанзиви в известие, предадено посредством нейната информационна услуга.

Екстремистите водят война против нежното централно държавно управление, подкрепяно от интернационалната общественост в продължение на 15 години. Те правят набези както в Сомалия, по този начин и в прилежащите страни. През последните месеци армията и милициите на локалните кланове си върнаха елементи от територия в централната част на страната в хода на интервенция, подкрепена от въздушни удари на Съединени американски щати и сили на Африканския съюз. Но бунтовниците постоянно отвръщаха с кървави офанзиви, наблягайки способността им да нанасят удари в сърцето на сомалийските градове и военни уреди макар офанзивата.
 
At least seven people have been killed and 37 wounded in separate bomb attacks in Somalia’s central province of Hiran, according to an official.

Al Shabab claimed responsibility for the attacks, saying it targeted army camps in Buuloburte and Jalalaqsi.
***
— mX (@themxnews)

19 бяха убити при две коли-бомби в Махас, град също в Хиран, по-рано този месец.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР