Солвей Соди“ чрез дъщерната си новосъздадена компания Девня Енерджи“, е

...
Солвей Соди“ чрез дъщерната си новосъздадена компания Девня Енерджи“, е
Коментари Харесай

Солвей Соди“ иска да гори отпадъци, вместо въглища, в нова инсталация за пара

„ Солвей Соди “ посредством дъщерната си новосъздадена компания „ Девня Енерджи “, е внесла писмо за капиталово желание в Регионална инспекция за опазване на околната среда - Варна за създаване на апаратура за произвеждане на пара, която която ще употребява различни горива в завода за калцинирана сода в Девня, който е и един от най-големите производители на сода в света.

Съоръжението ще замести сегашната апаратура за пара, която употребява вносни твърди горива. Този план е следващата стъпка в устойчивото развиване на завода за калцинирана сода, както и една от най-големите индустриални вложения в България за последните 20 години.

Новата апаратура в Девня ще употребява различни горива от авансово третирани неопасни локални боклуци и/или биомаса, като по този метод ще размени твърдите горива с устойчиви, локални, непрекъснато генериращи се възобновими запаси. Проектът ще сътвори нов метод за оползотворяване на нерециклируемите боклуци в Североизточна България.

Ще се употребяват минимум 300 000 тона депонирани боклуци годишно, като по този метод се заобикаля повишаване на общинските депа и обвързваните с тях излъчвания на метан.

Потенциалното потребление на отпадна биомаса от локални източници ще понижи в допълнение излъчванията и оперативните разноски на земеделските производители.    

Инвестицията ще способства за забележителното понижаване на излъчванията от въглероден диоксид на завода, както и ще дава отговор на най-строгите европейски стандарти за непорочност на въздуха.

Съществуват към 500 образеца за сходни съоръжения в Европа, ситуирани в непосредствена непосредственост или в самите обитаеми места, употребявани както за отопление, по този начин и за индустриални потребности.

Новото оборудване ще бъде построено в сходство с най-хубавите налични технологии и ще употребява технологията SOLVAir® - система за филтриране на димни газове, която е патентована от група Солвей и очиства 99% от замърсителите във въздуха.

Изграждането на новата апаратура е значима стъпка от уговорката на компанията за преустановяване потреблението на твърди горива и понижаване на CO2 емисиите,

което ще спомогне за енергийната самостоятелност на България. С поддръжката на страната тази инвестиция ще даде опция на завода за калцинирана сода да даде приноса си за ефикасното ръководство на отпадъците и да резервира конкурентоспособността си, като в това време ще сътвори нови директни и непреки работни места.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР