Солта е най-използваната подправка в кухнята и това не е

...
Солта е най-използваната подправка в кухнята и това не е
Коментари Харесай

Защо храната със сол е по-вкусна

Солта е най-използваната фалшификация в кухнята и това не е по никакъв начин инцидентно. Без нея нищо не е същото на усет, само че, несъмнено, би трябвало да сме деликатни в количествата, с цел да не превърнем резултата в недостатък. Солта не просто прави ястието солено, тя има доста по-важна роля и по тази причина без нея просто не става.

Тя има свойството по този начин да задейства рецепторите, ситуирани върху езика ни, че да усещаме всички усети на ястието доста по-интензивно. По този метод то ни се коства много по-вкусно, когато сме добавили необходимото количество сол.

Солта концентрира усетите и понижава интензивността на водата, като по този начин даже елементарната чорба ни се коства като гурме ядене. Освен това усъвършенства и аромата на храната, която подготвяме. Йоните в солта се притеглят от част на наличната вода и по този метод летливите съединения се изпаряват по-бързо и ароматът на ястието се разнася надалече. А това ни кара да нямаме самообладание да го вкусим.

Солта подтиква и умамито - нежният и прелестен послевкус, петият усет, който улавяме с рецепторите в устата си и който ни доставя най-голямо наслаждение. Тя подтиска горчивината и укрепва киселинността и сладостта на това, което приготвяме, по тази причина по една щипка участва в множеството предписания за кексове, торти и други десерти.

Благодарение на нея вкусовите рецептори усещат сладостта в доста по-голяма степен. Освен това се счита, че натриевият хлорид пречи на свързването сред горчивите съединения и техните вкусови клетъчни рецептори.

За науката към момента си остава тайнственост методът, по който солта съумява да усъвършенства усета на всяко едно ядене. Предполага се, че със своята химична формула натриевият хлорид, който я сформира, въздейства по характерен метод на рецепторите върху езика и в устната празнина и те стават по-чувствителни за всички усети.

Освен това соленият усет е този, който усещаме най-силно. Това се дължи на епителните натриеви канали (eNaC), които са главно пори, които разрешават на натриевите йони да преминат в клетките на вкусовите рецептори. А те пращат сигнал на мозъка, че нещо е солено.

Има и нещо друго доста значимо - натриевият хлорид е вещество, което се среща в огромни количества в нашия организъм и взе участие в редица процеси като електролитен баланс, надзор на кръвното налягане и действие на нервната система. Затова и мозъкът ни добре знае, че имаме потребност от него и даже подсъзнателно го търсим, предава ScienceSwitch.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР