Солта. Древните мъдреци са казали, че дори една щипка от

...
Солта. Древните мъдреци са казали, че дори една щипка от
Коментари Харесай

10 необичайни приложения на солта

Солта. Древните мъдреци са споделили, че даже една щипка от нея си заслужава уважението. Тя се употребява през съвсем цялата човешка история, а и много постоянно е загатва даже в Библията. Едновременно лесна за извличане и толкоз витално значима за хората. Без нея не може да се живее здравословно, само че пък и прекомерната ѝ консумация води до същото.

Когато обаче нацелите точния баланс от нея, в храната и живота си, няма да имате никакви проблеми. И тъй като тя не постоянно се употребява единствено като добавка към храната, тук ще намерите няколко изненадващо положителни метода за приложимост на натриевия хлорид в всекидневието. Ето 10 необикновени приложения на солта.

1. Спира нашествието на мравки

Просто би трябвало да поръсите със сол при вратите, перваза на прозореца или пък там откъдето мравките се промъкват в жилището ви и можете да бъдете спокойни, че те в никакъв случай повече няма да минат оттова.

2. Спира растежа на тревата и бурените

Ако ви е писнало да клечите и да скубете досадните бурени, поръсете сол върху тревата и гарнирайте щедро с доста гореща вода. Трикът работи безупречно и, като се изключи че ви излиза на ниска цена, не вредите на почвата, тъй като солта си е екологично чист артикул.

3. Солта е зложелател на бълхите

Ако отглеждате куче на двора, което пък съвсем постоянно си отглежда бълхи, ще си решите казуса, като измиете колибата му със солена вода. Ако кучето стопанисва жилището ви наедно с вас и умирате от терзание да не ви донесе бълхи в къщата си, просто поръсете килима леко със сол и по-късно го изтъркайте с влажна четка. Оставете го за към дванадесет часа да престои осолен, след което усърдно го изчистете с прахосмукачката.

4. Помага да се справите със счупеното яйце

Ако сте решили да си пържите яйца и инцидентно изпуснете едно от тях на пода, не се пънете да бършете лепкавата слуз с всякакви гъби и парцали. Поръсете сол върху разплесканото яйце и го оставете за към 20 минути. Веднага след приключването им, ще откриете, че за негативно време можете да избършете получената гъста каша.

5. Справя се с петната по печката

Ако гозбата, която готвите във фурната прелее и стартира да я оплесква, поръсете щипка сол на върха на разлива и продължете с готвенето. Солта няма да дими и да мирише, а просто ще втвърди разлива и ще го направи по-лесен за разчистване, откакто фурната изстине.

6. Помага при ужилване от пчела

Солта работи безупречно, в случай че след ужилване от пчела, поръсите засегнатото място с нея. Изваждате жилото, съсредоточавате поръсването тъкмо към получената дупка и за негативно време забравяте за сърбежа и болката.

7. Почиства петната от кафе

Ако постоянно употребявате каничка за кафе, с цел да си го налеете в чашата, неизбежно идва моментът, при който по вътрешноста на каната се образуват кафяви петна, които е съвсем невероятно да се отстранен. Тук несъмнено още веднъж идва солта. Напълнете каничката с една чаша готварска сол и прибавете 4-5 бучки лед. Оставете я да престои по този начин в продължение на половин час, след което я изплакнете със студена вода и ще видите, че от петната няма да има нито диря.

8. Помага в борбата със заледените прозорци

Ако паркирате колата си най-вече на открито и ви е писнало да стържете всяка заран заскрежените прозорци след следващата порция мраз, пробвайте следното. Разтворете в някакъв съд с хладка вода половин пакет сол, след което постепенно и методично втрийте с гъба получения разтвор върху прозорците на автомобила. На сутринта изобщо няма да ви се постанова да стържете горкото стъкло.

9. Сол за цели ядки

Ако изпадате в тиха гняв постоянно когато се наложи да помагате на половинките си, чупейки орехи и мъчейки се да отделите ядката, която съвсем постоянно е като залепена за черупката, можете да си отдъхнете. И за това си има трик, за който отново ще помогне положителната остаряла сол. Накиснете орехите, които смятате, че ще ви бъдат нужни в солена вода и ги оставете в нея няколко часа. Когато по-късно се заемете с тяхното „ изкормване “ с наслада ще установите, че ядката напряко сама си излиза, а от горната страна на всичко дори е цяла.

10. Солта против капките восък

Ако сте почитатели на романтиката и държите на интимните ви моменти постоянно да горят свещи или пък наблягате на традицията и ги запалвате на всеки празник, сигурно ви се е налагало да се борите с восъка, които няма по какъв начин да не капе. Всъщност има по какъв начин да не капе. Ако накиснете свещите, които сте избрали да изгорите в мощен разтвор на готварска сол в продължение на няколко часа и по-късно ги оставите да изсъхнат добре, можете да бъдете спокойни, че от тях няма да капне нито грам восък…

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР