Солото на тръбопровода“, което Газпром“ изпълнява от началото на украинската

...
Солото на тръбопровода“, което Газпром“ изпълнява от началото на украинската
Коментари Харесай

Рекетът на Кремъл пред провал: Цените на газа в ЕС се сринаха с $1000 за три дни

„ Солото на тръбопровода “, което „ Газпром “ извършва от началото на украинската война, прави все по-малко усещане на европейския газов пазар, отбелязва Moscow Times.
Въпреки второто прекъсване на „ Северен поток “ от началото на лятото, прекъсването на газа за Франция и новото понижение на доставките за Италия, макар умишленото изгаряне на големи количества газ от „ Газпром “ покрай границата с Финландия, цената на газа на лондонската борса ICE бързо пада.
След срив от 17% в понеделник и още 6,5% във вторник, фючърсите за газ с доставка през октомври се сринаха с още 13% в търговията в сряда и незабавно паднаха до 2450 $ за хиляда кубически метра.
За по-малко от три дни газът загуби една трета от цената си, или повече от 1000 $ за хиляда кубически метра, което повлече надолу цените на електрическата енергия в огромните стопански системи на еврозоната, написа " Защото ".
В Германия цената на мегаватчас на пазара на едро за годината е паднала от рекордните в историята 1050 евро в петък до 545 евро в сряда.
Руското енергийно изнудване се провали, споделя професорът от Hertie School Лайън Хърт: „ Северен поток е спрян, само че на пазара не му пука и цените се срутват “.
Причината е, че газовите складове в Европа се пълнят предварително, показва Вей Сюн, старши анализатор в Rystad Energy.
Планът на Европейската комисия предвиждаше 80% от оборудванията да бъдат запълнени до 1 октомври, само че за Европейски Съюз като цяло тази цел беше реализирана още до края на август.
В същото време във Франция, която обезпечава 20% от потребностите си с газ на „ Газпром “, хранилищата са запълнени на 90%.
Отказът на Русия да доставя на френската Engie – най-големият консуматор на съветски газ в страната – е „ потребление на енергетиката като оръжие “, отсече в сряда министърът на енергийната промяна Аниес Пание-Рюнаше.
Но „ Франция се приготвя за подобен сюжет от пролетта “, акцентира тя, добавяйки, че оборудванията за ПГХ (подземно газово хранилище) ще бъдат запълнени до оптимален потенциал в границите на две седмици.
Европейските страни се приближават до физическите граници за предпазване на газ, показва Йон Триси, издател на капиталовия бюлетин Fuller Treacy Money.
„ За да се реализира това, газът се купуваше без оглед на цените. Те са нарастнали с догатката, че Европа е изправена пред невиждана енергийна рецесия, споделя Триси.
„ Но може да не е невиждана, а просто рецесия. И това значи, че наближаваме края на интервал на безсистемно пазаруване, физически ограничавания за предпазване, което значи, че просто няма да има къде да се изпомпва газ. “
Междувременно ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заприказва за таван на цените.
" Време е да бъде натрапен таван на цената на съветския газ, който влиза в Европа по тръбопроводи ", съобщи тя, представена от Ройтерс.
По думите й по този начин ще бъде комплициран завършек на опитите на съветския президент Владимир Путин да манипулира европейските енергийни пазари.
" Твърдо имам вяра, че е пристигнало времето за налагане на таван на цената на съветския газ за Европа ", сподели тя в коридорите на среща на немски депутати от ХДС/ХСС в Мурнау.
България е измежду петте европейски страни с най-ниски равнища на запълненост на подземните газохранилища (ПГХ) – с равнище на запълненост 61,74%, дружно с Латвия (49,7%), Унгария (62,52%), Австрия (66,86 %) и Румъния (73,5%). Това сочат данни на Gas Infrastructure Europe (GIE).
Запасите от газ в европейските подземни газохранилища (ПГХ) през август са надхвърлили целевото равнище от 80% за идния отоплителен сезон. В същото време вносът на полутечен природен газ в Европа е понижен с 14% през предишния месец спрямо юли, само че въпреки всичко е достигнал рекордно високи стойности през август.
По данни на GIE през август европейските газови складове са нараснали размера си с 13 милиарда куб. м, което е третият максимален размер за този месец от 2011 година насам. Изтеглянето на газ от хранилищата е най-ниското от 2017 година насам - едвам 0,85 милиарда куб. м.
Към 31 август запасите за предпазване на газ в Европа са нарастнали до 80,35%, което е с 0,3 процентни пункта над междинната стойност за последните пет години към тази дата. В момента в тях се съхраняват към 86,5 милиарда куб. м газ. По-рано държавите-членки на Европейски Съюз, се ангажираха да запълнят своите складове най-малко на 80 % до зимата на 2022-2023 година и на 90 % за всички последващи зими. През 2021 година оптималното равнище на запълване на хранилищата е следено на 21 октомври с малко над 83 милиарда куб. м (77,28%).
Най-високи равнища на запълване на хранилищата се следят в Португалия и Полша (нива на запасите надлежно 100% и 99,3%). Франция (91,89%), Швеция (90,8%) и Дания (94,62%) също са измежду водачите във връзка с равнището на запасите. Германия има 84,26%, Италия - 82,56%, Испания - 84,71%, Нидерландия - 77,78%, Чехия - 82,12%, Белгия - 89,12% и Словакия - 75,01%. Петте европейски страни с най-ниски равнища на запълненост на ПГХ са Латвия (49,7%), България (61,74%), Унгария (62,52%), Австрия (66,86 %) и Румъния (73,5%).
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР