Солидни глоби заплашват не само стопаните на нерегистрирани животни в

...
Солидни глоби заплашват не само стопаните на нерегистрирани животни в
Коментари Харесай

На първо четене: Драстично по-високи глоби за стопани на нерегистрирани животни

Солидни санкции заплашват освен стопаните на нерегистрирани животни в задния двор, а и кметовете и ветеринарите, в случай че не рапортуват за тях. Това е планувано в признатия на първо четене в Народното събрание нов Закон за ветеринарномедицинската активност.
Измененията са импортирани от Министерски съвет и „ за “ тях гласоподаваха - 108 народни представители, „ срещу “ - 2 и „ въздържали се “ - 32, с което те бяха признати.
В него са повишени отговорностите: Не единствено притежателите, само че и кметовете и записаните ветеринарни лекари ще бъдат задължени да извършват ЗВМД, а за това ще наблюдават 14 институции.
Една четвърт или общо 25 от членовете в плана за нов закон са отдадени на санкциите и имуществените наказания. Най-общо нарушаванията по агрохранителната верига ще се санкционират с санкции от 500 до 5000 лева, а при повтаряне – от 1000 лева до 8000 лева, в случай че не е планувана по-тежка глоба за съответното нарушение.
Има нови и спомагателни отговорности на притежателите за идентификация на животните, опазването на здравето им и условия за хуманно отношение към тях.
Предвижда се да отпадне условието стопаните да подават персонално заявление за регистрация в Областната дирекция по сигурност на храните (ОДБХ). Ако измененията бъдат утвърдени и на второ четене това заявление в бъдеще ще се подава при кмета или кметския наместник, който от своя страна ще има 15-дневен период да го даде в ОДБХ.
С измененията се допълват отговорностите на локалната власт при констатиране на заболяване, за по-добра съгласуваност и навреме предприемане на ограничения за ограничение разпространяването и очистване на болестта.
Собствениците и ползвателите на животновъдни обекти ще би трябвало да съблюдават условията зарегистрация на всички налични животни в дворовете им, идентификация им, опазването на здравословното им положение, както и да документират придвижването от и към животновъдните обекти.
За тази цел ще е належащо да основат и извършват стратегии за самоконтрол на заболявания и да съблюдават избрани условия при населване на животновъдните обекти.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР