Соледар се държи!“ Това е най-честият статус на украинци в

...
Соледар се държи!“ Това е най-честият статус на украинци в
Коментари Харесай

Соледар – битка за всяка педя земя. Украински офицер описа настъпателната щурмова тактика на Вагнер - Свят

„ Соледар се държи! “ Това е най-честият статус на украинци в Туитър и Телеграм във вторник сутринта, макар, че градът към този момент е обграден от три страни, а по улиците му се водят борби за всяка педя земя. Очакванията нощес бяха, че доминираните от частната компания„ Вагнер “ сили ще открият надзор над града през нощта, само че украинската защита за момента се държи. Освен борбата на повърхността, сраженията са и за надзор на към 200 километра подземни тунели, част от неработещи солни мини. 

Военният публицист Андрий Цаплиенко (носител на два ордена за храброст) с позоваване на на украински офицер, участник в защитата на Соледар, прави дисекция на боевете за града и тактиката на ЧВК „ Вагнер “ северно от града. Формированието на Евгений Пригожен, формирано от микс от експерти и пушечно месо ползва грамотна тактичност, което е отразено и в последния разбор на Института за проучване на войната (ISW), съгласно който в борбата за Соледар Готвача на Путин се регистрира с триумфи на този терен с цел да укрепи престижа на частната си армия като ефикасна военна мощ.

Как работи Вагнер съгласно описанието на Цаплиенко.

Първо група, нормално формирана от 8 души се изтегля към последна точка напред. Цялата група е оптимално въоръжена с боекомплекти, всеки има огнехвъргачка „ Бъмбълби “. Задачата на тази група е да стигне до плануванаъа точка напре и да се закрепи. Това съвсем сигурно са самоубийци. В случай на крах, техните боекомплекти остават за идващите групи.

Тази група се доближава допустимо най-близко до украинските позиции и се окопава допустимо най-бързо. На дърво в близост се оставя бяла забрадка или различен знак, с цел да може последваща група да се ориентира при положение на гибел на своите прародители и да открие къде са към този момент изкопаните позиции и къде е оръжието.

По време на огневи контакт вагнеровците откриват украинските огневи позиции и и ги трансферират на своята артилерия. По предписание тогава заработват 120-мм и 80-мм минохвъргачки. До 10 минохвъргачки по едно и също време стартират да потискат откритата украинска позиция. Артилерийският обстрел може да продължи няколко часа поред.

През това време втора група се нарежда на 500 метра от първата. Тя е по-леко екипирана. Под прикритието на артилерията тази група стартира взлом на украинската позиция. Ако втората група не успее да заеме позиция, следва трета и даже четвърта.

Тоест четири талази по осем души за една украинска позиция.

Една от групите има оператор на дрон. Той координира артилерийския огън непосредствено от бойното поле. Ако съумеят да подтиснат украинската позиция, те я " прочистват ", употребявайки дрон, гранати, стрелково оръжие, разказва Цаплиенко.

За ефикасна битка против тактиката на „ Вагнер “, съгласно източника на военния сътрудник е нужно украинските позиции да разполагат с леко бронирана техника на близко разстояние. Веднага щом операторите на дронове виждат придвижване на съперника към позициите те следва да осведомят „ бронираната техника “. Тя бързо потушава офанзивата на " вагнеровците " даже с картечници. Ако няма бронирана поддръжка, е мъчно да се сдържат сходни щурмови офанзиви.

На второ място, съгласно украинския боен, бойците би трябвало да са готови за пердах отблизо разстояние. Основната причина за триумфа на руснаците и провалянето на украинците в такива дребни щурмови интервенции може да бъде неналичието на контрабатарейна борба. Артилерията стартира да обстрелва нападателите, вместо да потиска артилерията на врага. Без прикритието на същите минохвъргачки щурмовете на " вагнеровците " просто се задушават. А за ефикасна контрабатарейна битка са нужни по-голям брой дронове и техните оператори на позиции, счита създателят на разбора.

Към 9 сутринта, съгласно двете страни - украинската и съветската и картите на военните блогъри борбата се води в централната част на Соледар. " Вагнер " щурмува по едно и също време на две посоки - от Юг в региона на Красная гора и от Север откъм Яковлевка. Градът не е високомерен, само че руснаците имат огневи надзор върху едното от двете трасета, по който ВСУ биха могли да получат в допълнение доставяне или подкрепление. Руснаците настояват, че градът ще бъде високомерен през днешния ден.

В диалог с Марк Фейгин офицерът от ВСУ Тарас Березовец изяснява за какво Соледар и Бахмут са толкоз значими в този миг за Русия. За руснаците завладяването на Соледар и Бахмут не е военна, а политическа задача. Нито едно от двете селища не е от изключително стратегическо значение, само че окупацията им може да бъде „ продадена “ на съветските жители като огромен триумф и забележителна победа. Има и друга причина, заради която Русия е подготвена на безпричинно огромни загуби в борбата за Бахмут и Соледар и това са персоналните упоритости на Пригожин, който по този метод се пробва да покаже на всички какъв брой костват неговите наемници, теза, която озвучава и ISW. 

Собственикът на " Вагнер " не желае да дели бойната популярност от Соледар с никого и даже излезе с публично известие за " слуховете " от фронта. " В медиите се популяризират разнообразни фейкове във връзка на присъединяване в завладяването на Соледар на разнообразни военни формирования. Искам да подчертая, че Соледар го завладяват извънредно подразделения на ЧВК " Вагнер ", съобщи във видео Пригожин.

И още една догадка - на основния редактор на Цензор.нет Юрий Бутусов - Соледар е необходим на Путин с цел да покаже, че мобилизацията е разрешила да се " пречупи " ходът на войната. 

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР