Solar Food е името на финландски стартъп, който обяви, че

...
Solar Food е името на финландски стартъп, който обяви, че
Коментари Харесай

Финландци създадоха храна от слънце и въздух

" Solar Food " е името на финландски стартъп, който разгласи, че е основал храна от слънце, микроби и въздух. Тя освен може да подсигури изхранването на планетата, само че и да избави климата. Причината: микробите в този артикул се хранят с въглероден диоксид, вода и азот.

Прахът е жълт като горчица и наподобява на смляна куркума. Но Solein, както се назовава изобретението с тънък прахуляк, не е нито растение, нито фалшификация. Това е по-скоро протеинов прахуляк и е хранителна добавка, която се създава от въздух, микроби и слънчева сила и е предопределен да служи като основа за заменяне на месото и други храни в бъдеще.

Целта на финландския стартъп " Solar Foods " е да направи гражданска война в международното доставяне с храни със своя артикул, основан на практика от нищо. В Сингапур прахът ще бъде пуснат на пазара още през 2024 година - това ще бъде първата страна в света, която ще стартира да използва тази храна.

Solein не се нуждае от земеделие и в това време замества изцяло източници на протеини като месо, мляко, соя или леща. С други думи, това е нова опция на животинския или растителния протеин. По данни на компанията тя съдържа 65-70% протеини, 10-15% фибри, 5-8% мазнини и 3-5% минерали, както и желязо и витамини от група В. Очевидно е, че той съвсем не трансформира усета на храната: твърди се, че прахът има внимателен усет умами, който постоянно се съпоставя с " лют ".

Но по какъв начин се създава храна от нищото?

" В общи линии процесът прилича пивоварна ", споделя Паси Вайника, съосновател и основен изпълнителен шеф на Solar Foods.

Процесът е сходен на процеса на ферментация, употребен за произвеждане на вино или бира, споделя той. Но вместо със захар бактериите се хранят най-вече с въглероден диоксид, разперен водород и азот, като употребяват възобновима електрическа енергия. Това ще ги " нахрани ", с цел да образуват аминокиселини, витамини, мазнини и въглехидрати.

" Когато пристигна време за събиране на саламурата, непотребната вода се отстранява и тя се изсушава на прахуляк, богат на протеини, без да се повреждат растенията или животните ", изясняват от компанията.

Какви са преимуществата на тази храна пред селското стопанство?

" При стандартното произвеждане на храни се разхищават запаси като вода, химикали и храна за животни в нестабилен и неблагоразумен мащаб ", пишат финландските изобретатели.

Техният артикул изисква единствено дребна част от тези запаси за производството на същото количество протеин. Процесът е 20 пъти по-ефективен от фотосинтезата, посредством която растенията трансформират силата в храна.

Първата фабрика на Solein сега се строи във Вантаа, Финландия. Търговското произвеждане се чака да стартира през идната година.

" В Сингапур тя ще се предлага в определени заведения за хранене ", споделя Вайника. Първоначално ще бъде в лимитирана форма, до момента в който производството в действителност стартира.

Столицата на бизнеса в Югоизточна Азия е " идеалният център " за тестване на новия артикул, уверен е Вайникаа. Фактът, че времето за публично утвърждение е било по-кратко от това в други страни, се дължи просто на огромната успеваемост на града-държава. Но Solar Foods чака скоро да последват и други пазари, в това число Европейския съюз, Обединеното кралство и Съединени американски щати.

Скандинавският стартъп не е единственият, който желае да направи гражданска война в хранително-вкусовата индустрия благодарение на устойчиви артикули на чистите технологии. Air Protein от Съединени американски щати работи по сходен метод, като създава подготвени заместители на месото, също употребявайки " въздушна ферментация ".

Британско-холандският стартъп Deep Branch е създал " Proton " - богат на протеини прахуляк от CO₂ за фуражната индустрия.

Създателите са въодушевени от галактическата стратегия на НАСА през 70-те години на предишния век: Още тогава откривателите търсеха метод да трансфорат детайлите от въздуха, който астронавтите дишаха, в протеини.

Всички тези новаторски подходи са свързани с протеините и по-специално с другите възможности на животинските артикули, които са преди всичко в листата на богатите на протеини храни - изключително млечните артикули, яйцата и месото.

" Протеинът е значим макронутриент и значителен систематичен съставен елемент на нашите кафези ", изяснява Ким Джунг Ън от катедрата по хранителни науки и технологии в Университета на Сингапур.

Протеинът е доста значим за организма: защото той не разполага с протеинови ресурси, клетките би трябвало постоянно да се доставят с макромолекулата. Германското сдружение по хранене (DGE) предлага дневен банкет от 0,8 грама протеини на кг телесно тегло за възрастни под 65 години.

Протеините са нужни, наред с другото, за построяването на мускулите, костите, кожата и косата, само че също по този начин и за ензими и хормони, както и за здрава имунна система. Вегетарианците и веганите употребяват като източници на протеини най-вече бобови растения, зеленчуци като броколи, семена от чиа или киноа.

По-добър сурогат на млякото от овес, бадеми или грах?

" В доста райони на света доставките на протеини към този момент не са обезпечени, а изменението на климата и повишаването на популацията ще задълбочат този проблем ", споделя изследователката на протеини Изабел Мурани от Института за софтуерно инженерство и пакетиране " Фраунхофер " във Фрайзинг.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР