Софтуерният гигант Майкрософт (Microsoft Corporation) съобщи, че руска хакерска група,

...
Софтуерният гигант Майкрософт (Microsoft Corporation) съобщи, че руска хакерска група,
Коментари Харесай

Midnight Blizzard. Майкрософт съобщи за атака от руска хакерска група, спонсорирана от Москва

Софтуерният колос Майкрософт (Microsoft Corporation) заяви, че съветска хакерска група, спонсорирана от страната, е атакувала корпоративните ѝ системи. Проникнато е в имейл сметки, в това число на висшето управление и на чиновници в областта на киберсигурността и правото.

Това се случва, откакто преди няколко месеца в отчет на Майкрософт беше обявено, че съветски хакери са правили против държавни управления, мозъчни тръстове, компании и филантропични организации в 42 страни, подкрепящи Украйна, от началото на войната, която Русия води там от близо 2 година

Руската хакерска група, известна в промишлеността за киберсигурност като Midnight Blizzard или Nobelium , е употребила " офанзива с напръскване на пароли ", почнала през ноември 2023 година, с цел да пробие платформата на Майкрософт на 12 януари.

Според компанията те са получили достъп до " доста дребен % " от корпоративните сметки за е-поща и е подхванала незабавни дейности.

Групата съумяла да открадне няколко писма и прикачени към тях документи. Разследването на компанията също по този начин сподели, че хакерите в началото са търсили информация за самата Midnight Blizzard в пощата.

От корпорацията означават, че офанзивата не е обвързвана с накърнимост в нейни артикули или услуги. В момента няма доказателства, че хакерите са получили достъп до потребителски сметки, първоначален код или системи с изкуствен интелект, прецизираха от Майкрософт. Разследването продължава.

Хакерите са от комплицирана национална хакерска група, която държавното управление на Съединени американски щати свързва с Русия. Същата група преди този момент е пробила SolarWinds Corp - федерален реализатор на Съединени американски щати, като част от огромно изпитание за кибершпионаж против американските федерални организации.

Ерик Голдщайн - изпълнителен помощник-директор по киберсигурността в Агенцията за киберсигурност и инфраструктурна сигурност на Съединени американски щати, сподели, че държавните чиновници " тясно координират дейностите си с Майкрософт. Целта е да получат спомагателна информация за този случай и да схванат последствията, " тъй че да можем да помогнем за отбраната на други евентуални жертви ".

През ноември Майкрософт заяви, че преразглежда метода, по който пази своя програмен продукт и системи след поредност хакерски офанзиви. Сега от компанията разясниха, че този случай е " подчертал незабавната нужда да действаме още по-бързо ".
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР