Софтуерните компании в България са основните, които внасят висококвалифицирани служители

...
Софтуерните компании в България са основните, които внасят висококвалифицирани служители
Коментари Харесай

Сините карти и IT секторът: процесът работи, но е бавен

Софтуерните компании в България са главните, които внасят висококвалифицирани чиновници от трети страни Процедурата по издаване на сини карти работи, само че е доста бюрократична Повторно издаване на документа е нужно и за хората, които желаят да сменят работодателя си
" През април започнахме процеса на наемане и релокация на двама души от Русия. Подписахме трудови контракти на 13 октомври. Общо всичко по процедурата за издаване на синя карта лиши шест месеца, като през август към този момент бяхме получили утвърждение. Не мисля, че може да стане за по-кратко време, тъй като работихме с юрист, който специализира в релокирането на хора. "

Така, в резюме, звучи описа на Габриела Андреева, старши бизнес сътрудник по човешки запаси в софтуерната компания " Онтотекст ". От една страна, процедурата е мудна и административно тромава. " Част от условията са доста особени. Първият документ, който би трябвало да дадеш, е за наем на жилище, в което ще живее служителят. Наемът би трябвало да бъде за най-малко една година, от което обаче шест месеца плащаш за нищо ", споделя Андреева. Това е и едно от условията, които съгласно нея могат да се трансформират. Но както споделя и Андреева: " Тази процедура работи. " И прибавя, че компанията би предходна още веднъж през нея, като този път ще знае какъв брой време няма да може да разчита на хората, които наема.
Търсят се програмисти. От Русия, от Беларус, от Куба...
Нито Андреева, нито " Онтотекст " са единствените, които минават през този развой. През тази година до 12 октомври са издадени общо 741 сини карти, каквито са нужни за работа в България на висококвалифицирани експерти, идващи от трети страни, по данни на Министерство на вътрешните работи, Дирекция " Миграция ". От тях 393 са от Русия, 66 от Беларус, 43 от Куба и 42 от Украйна, с уточнението, че от март месец насам за украинците в страната не е нужна синя карта, с цел да работят тук.
Реклама
Статистиката не дава отговор в кои браншове или компании отиват тези експерти, само че, както споделя Доброслав Димитров, ръководител на Българската софтуерна асоциация БАСКОМ, " надали има доста, които да не идват при нас ", имайки поради IT промишлеността. И в това няма нищо изненадващо - разнообразни компании от бранша от години лобират - значително безрезултатно, властта да одобри опростени и съкратени процедури по издаването на синя карта.

Причината е елементарна: софтуерният бранш в България от дълго време се оплаква от дефицит на фрагменти, и по-конкретно на софтуерни инженери. Пазарът на труда в бранша е прегрял от години, университетите и частните академии създават незадоволително на брой (и от време на време незадоволително добре подготвени) експерти, което кара фирмите да търсят хора извън. И тъй като привличането на чиновници от останалите страни в Европейския съюз е мъчно - освен тъй като е скъпо, само че и тъй като дефицитът на експерти изобщо не е извънредно български проблем - фокусът се насочва към трети страни.
...и от България
Случаят със сините карти обаче е по-сложен, тъй като преиздаването на такива се постанова даже когато към този момент влезнали в страната експерти сменят работодателя. С други думи, нужни са нови сини карти даже за хора, които към този момент са в България. Процедурата е същата и включва нови инспекции от всички институции - ДАНС, дирекция " Миграция " към Министерство на вътрешните работи, Агенция по заетостта...
Реклама
" Няма разлика сред нова и възобновена синя карта. Всичко стартира изначало и лишава към два-три месеца ", споделя Иван Михайлов, който управлява българския офис на украинската компания Intellias. В неговия случай компанията притегля задгранични чиновници, най-често кубинци, които към този момент са работили за друга българска компания. И макар че те към този момент имат жилище и са открити в страната, промяната на работното място изобщо не е просто.

Михайлов дава и някои оферти за промени в процедурата, които наподобяват явни: първо, хартията може да остане на назад във времето. В момента процесът по кандидатстване за синя карта върви с няколко кг документи, които би трябвало да бъдат импортирани на хартия. Всичко това може да се трансформира в електронни услуги. Второ, инспекциите за към този момент получили синя карта би трябвало да стават по-бързо - няма логичност един чиновник да не е опасност за националната сигурност, в случай че работи за една българска компания, само че внезапно да стане такава, в случай че премине в друга.
Свързани публикации Европейски Съюз се пробва с легална миграция да реши проблемите на трудовия пазар 28 април 2022, 16:32 Доброслав Димитров: Правителството да свикне, че IT промишлеността ще имаме мощно изразено мнение по всяка политика 27 февруари 2022, 10:12 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Йоан Запрянов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР