Софтуерът за преброяването не е минавал през удостоверяване за мрежовата

...
Софтуерът за преброяването не е минавал през удостоверяване за мрежовата
Коментари Харесай

Без удостоворение за мрежова и информационна сигурност е софтуерът за преброяването

Софтуерът за преброяването не е минавал през засвидетелствуване за мрежовата и осведомителна сигурност. Това изясни Красимир Симонски от Държавната организация " Електронно ръководство ". Като причина за усложненията по електронното броене Национален статистически институт уточни хакерски офанзиви.

Красимир Симонски изясни, че още при построяването на системата Национален статистически институт са поискали мнение дали би трябвало да бъде изработен одит за мрежова сигурност. Но Държавната организация " Електронно ръководство " е обяснила, че това не е нужно, тъй като " когато системата е лицензна, не се ревизира ". Проверява се единствено, когато е лична разработка.

Два и половина милиона лв. без Данък добавена стойност коства на страната публичната поръчка за системата. Затова депутатите от парламентарната комисия по цифровизация бяха изумени от обстоятелството, че инспекции не са правени. Доклад за хакерските офанзиви занапред се изготвял. Но в доклада на Национален статистически институт се показва, че при офанзивите са били известени Министерство на вътрешните работи и ГДБОП. Твърди се, че преди стартирането на системата проби са посочили, че за денонощие можело да бъдат преброени 883 хиляди души със закъснение на връзката от 1 до 10 секунди. Неуспешните поръчки при теста са били под %.
Заради усложнения достъп към този момент има сигнали и при омбудсмана Диана Ковачева. Те са свързани с влизането в уеб страницата, неналичието на имейл, лимитираният от чужбина достъп до уеб страницата, задължението да се подава " на хартия " кодът след преброяването и разтегленото време, в което ще се чакат преброителите, които да получат кода.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР