Софтуерът срещу плагиатство, предоставен от МОН безплатно на българските университети

...
Софтуерът срещу плагиатство, предоставен от МОН безплатно на българските университети
Коментари Харесай

МОН със софтуер срещу плагиатство с база данни от над 35 млн. научни източници

Софтуерът против плагиатство, възложен от МОН гратис на българските университети и научни организации, разполага с база данни от над 35 млн. научни източници.

При разбор на дадена писмена работа той я съпоставя с всички тези документи и генерира отчет за открити сходства или заемки.

Това стана ясно по време на осведомителна среща в Минно-геоложкия университет сред представители на висшите учебни заведения, специалисти от Министерството на образованието и науката и компанията, създала системата.

„ Надявам се, че посредством тази система ще можем да достигнем тези високи стандарти на академична нравственос, към които всички ние - учените се стремим “, акцентира заместник-министърът на образованието и науката проф. Албена Чавдарова при откриването на срещата. „ Всеки от нас знае какъв брой труд е вложил в едно научно проучване, в публикуването на една научна публикация, книга или различен артикул на своя труд. И когато види своя труд, употребен непозволено, чувството е извънредно неприятно. Идеята е да ограничим това “, добави проф. Чавдарова.

Заместник-министърът на образованието и науката напомни, че единната система против плагиатство в България е въведена предходната година. Софтуерът е закупен от МОН и възложен гратис на всички висши учебни заведения, научни организации и институции, които желаят да го употребяват.

Преди това системата е въведена пилотно в Софийския университет „ Св. Климент Охридски “.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР