Софтуерът ще се използва в икономични и сигурни решения за

...
Софтуерът ще се използва в икономични и сигурни решения за
Коментари Харесай

Microsoft разработила собствено Linux ядро

Софтуерът ще се употребява в икономични и сигурни решения за IoT

Нова платформа за IoT на Microsoft – икономична и сигурна – стъпва на отворено Linux ядро, създадено от компанията

Linux ядро, създадено от Microsoft, се употребява в платформата Azure Sphere, предопределена да увеличи сигурността на устройствата за интернет на нещата (IoT), заяви Уол Стрийт Джърнъл.

Решението на Microsoft да употребява Linux е обусловено от това, че даже най-орязаната версия на Windows не може да се конфигурира на дребни и икономични микрококонтролери (MCU). Освен това потреблението на отворено ядро разрешава да бъдат привлечени по-голям брой производители към основаване на съвместими с Azure Sphere устройства.

С помощта на Azure Sphere производителите могат да основават IoT съоръжение въз основата на нов вид MCU с интегрирани периферни подсистеми. В съпоставяне с IoT устройствата, за които се развива Windows IoT, чиповете MCU употребяват към 100 пъти по-малко сила.

Липсата на технологии за сигурност в микроконтролерите докара до това, че през 2016 година хакери сътвориха световен ботнет Mirai от над 300 хиляди устройства. За да реши проблеми със сигурността от подобен мащаб, Microsoft приложи комбинирани подходи, задействайки облачни услуги, хардуер и програмен продукт, напомня BusinessInsider.
още по тематиката
На първо място, Microsoft употребява опита си в геймърските конзоли, с цел да създаде планово решение за основаване на процесори с нараснала продуктивност. Референтната платформа ще се дава гратис на производителите на чипове.

Вторият съставен елемент на платформата Azure Sphere стана операционната система Azure Sphere OS, създадена въз основата на Linux, която е пригодена за работа на процесорите с нараснала продуктивност.

И най-после, хардуерната и софтуерната част на платформата ще бъдат интегрирани с облачна услуга за сигурност, която поддържа отбрана на устройствата на модерно равнище и обновления на сигурността в продължение на 10 или повече години.

Първите устройства, употребяващи Azure Sphere, ще излязат на пазара през актуалната година. Компанията MediaTek към този момент стартира произвеждане на първия набор MCU, основани на платформата на Microsoft. Това са маломощни едноядрени системи ARM-A7, които работят на тактова периодичност 500 MHz, имат безжичен модул Wi-Fi и редица входно-изходни интерфейси.

Микроконтролерите, поддържащи свързване към интернет, костват към 3-5 $, а новите градивни доработки на Microsoft прибавят още 1-2 $, съгласно източници от тайванския производител на чипове MediaTek.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР