Софтуер за проверка на фалшиви новини с българско участие беше

...
Софтуер за проверка на фалшиви новини с българско участие беше
Коментари Харесай

Софтуер за проверка на фалшиви новини с българско участие отличен в състезание в САЩ

Софтуер за инспекция на подправени вести с българско присъединяване беше отличен в съревнование на Държавния департамент на Съединени американски щати, оповестява българската софтуерна компания " Сирма ".

Плъгинът за верифициране на информация и разкриване на подправени вести WeVerify е измежду спечелилите в интернационалното съревнование U.S.-Paris Tech Challenge, отдадено на решения за битка с дезинформацията и пропагандата в интернет. WeVerify е безвъзмезден плъгин за браузъри, създаден с присъединяване на българската софтуерна компания Sirma AI, която реализира активност като Онтотекст. Той е основан на инструмента Database of Known Fakes, основан от българското сдружение.

Състезанието U.S.-Paris Tech Challenge приключи преди броени дни. То се провежда от Global Engagement Center към Държавния департамент на Съединени американски щати. Целта на самодейността е да поддържа развиването на обещаващи технологии и новаторски решения против пропагандата и дезинформацията в Европа. Всички участници в състезанието е трябвало да покажат, че могат дейно да разпознават и да противодействат на заканите, които дезинформацията и пропагандата основават за публичното доверие и сигурност. Технологични организации от цяла Европа са били поканени да показват решения против тези закани. От тях са определени осем, които са получили опция да показват своите решения пред лимитирана публика и да дават отговор на въпросите на съдиите. Плъгинът за верификация inVID/WeVerify е посочен като един от трите спечелили в надпреварата.

Плъгинът дава принадлежности с отворен код за потвърждаване истинността на наличието. Той може да подкрепи работата на публицисти, неправителствени организации, бранители на човешките права и други заинтригувани групи да удостоверяват обстоятелства в обществените мрежи. Софтуерът е изключително ефикасен при верифициране на видео наличие и изображения. Функционалностите на inVID/WeVerify са доразвити като част от плана WeVerify (Wider and Enhanced Verification for You), съфинансиран по европейската стратегия Хоризонт 2020.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР