Софийският затвор © Анелия Николова Още по темата Мнения Daily:

...
Софийският затвор © Анелия Николова Още по темата Мнения Daily:
Коментари Харесай

Правосъдното министeрство променя условията за конвоиране на затворници

Софийският затвор

© Анелия Николова Още по тематиката
Мнения Daily: Концентрацията на земя стана с политически напън и кримиинциденти

И още: Брюксел ще опули ей такива очи, като му се отчетем отново с Митьо
9 авг 2018
Мнения Daily: Окованата Иванчева или окованият разсъдък

И още: Грозната истина за българската полиция
2 авг 2018 Само преди седмица зам. министърът на правораздаването Николай Проданов разгласи пред бТВ, че Министерството на правораздаването няма да трансформира инструкцията за разпоредбите, по които се конвоират пандизчии и арестанти до външни лечебни заведения. Нещо повече, Проданов разгласи за безотговорни изказванията, че отвеждането на някогашния кмет на " Младост " Десислава Иванчева до болничното заведение с белезници на ръцете и на краката и със специфичен фиксиращ колан е било излишно и целеустремено унизително. Няма никакви учредения за смяната на тези правила за конвоиране, правилото, че в болничното заведение тези хора се държат оковани за леглото, съобщи зам. министърът.

В четвъртък обаче и.д. шефът на Главна дирекция " Изпълнения на наказванията " (ГДИН) Васил Миладинов разгласи тъкмо противоположното – комисия в Министерството на правораздаването към този момент работи по промени в инструкцията, в която да се отразят всички обществени рецензии за изискванията за конвоиране на лишените от независимост. На спонтанен брифинг в Софийския затвор следобяд Миладинов съобщи, че работната група ще бъде подготвена с новите текстове до края на седмицата, когато те ще бъдат показани на министър Цецка Цачева за одобряване. Новите правила в инструкцията ще включват и оценка на риска при установяване на ограниченията за сигурност, което в действителност е условие на закона. В настоящия Закон за осъществяване на наказванията и задържането под стража съществува общо обвързване, че ограниченията за сигурност би трябвало да бъдат определяни за всеки обособен случай след оценка на риска, а доколкото законът е по-висш нормативен акт, той би следвало да бъде прилаган и досега, без значение дали е записано в директива или не.

Според инструкцията, издадена от шефа на Главна дирекция " Изпълнение на наказванията " през 2013 година, когато се постанова конвоиране на лишени от независимост до външни лечебни заведения, те се извеждат с белезници на краката и ръцете, а по време на престоя си в болничното заведение стоят заключени за болничното легло. Прегледите се правят в наличието на конвоя, даже до тоалетната се върви на отворена врата.

Бившата българска съдийка в Съда по правата на индивида в Страсбург Здравка Калайджиева разяснява предходната седмица, че базисният принцип е, че правата на обвинения не могат да бъдат ограничавани повече от нужното за правораздаването, като този баланс би трябвало да се търси с съответна преценка при всеки подобен случай. Това е стандарт на Съда в Страсбург, само че също по този начин той е заложен и в българското законодателство. Проблемът е в квалификацията и потенциала на чиновниците в пандизите, разяснява Калайджиева. " Не става дума съответно за Иванчева, става дума за това, че управляващите показват цялостна липса на сензитивност по отношение на уважението към индивида, какъвто и да е той. Смущава ме диспропорционалната мощ, упражнена по отношение на жена, която се води към болничното заведение. За всички е ясно, че не е належащо, може да бъде унизено човешкото достолепие, само че жалкото е, че това по никакъв метод не се преценява ", уточни Калайджиева предишния петък. Същия ден зам. министър Проданов разгласи, че няма причина да се променя инструкцията, а публикуването на фрагменти от конвоирането на Иванчева в обществената мрежа, което стана мотив за съответния скандал, той окачестви като пиар акция. " Що се отнася до изказванията, че това съставлява някакво мъчение, мисля, че те са изцяло безотговорни. Това е част от обективните ограничения за сигурност и защита, които сме принудени да предприемем. Лично аз не намирам никакви учредения за смяна на този документ ", сподели Проданов.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР