Софийският университет Св. Климент Охридски започва протестни действия след 22

...
Софийският университет Св. Климент Охридски започва протестни действия след 22
Коментари Харесай

Софийският университет започва протести след 22 януари

Софийският университет " Св. Климент Охридски " стартира протестни дейности след 22 януари, в случай че държавното управление не извърши пет съответни претенции на висшето учебно заведение. Това реши Академичният съвет на университета на изключително съвещание в сряда. Причина за митингите е отрицателното отношение на държавните управления в последните години към висшето учебно заведение.

Ректорът на университета проф. Анастас Герджиков заяви пред Mediapool за революционните настроения в университета преди Коледа.

Конкретен мотив за настояванията и митингите са две дейности на кабинета от края на предходната година - отнемането на постройка, предопределена за образование на студентите по медицина на университета, и публикуването на ранглиста за научната активност в страната за 2016 година Подреждането, за което Mediapool първа писа, трябваше да се употребява за разпределение на държавното финансиране за просвета.

Ръководството на Софийския университет желае от държавното управление да бъде обезщетено с друга постройка поради отнетото здание на столичния бул. " Александър Стамболийски ". Настоява още всяка година да се обезпечава съответно финансиране за поддържане на сградния фонд на университета, да се отпускат целеви средства за библиотеката му, да се анулира " карикатурната " ранглиста на научната активност и да се подписа контракт за достъп до интернационалните научни бази данни.

Ако тези претенции не бъдат изпълнени до 22 януари, или кабинетът не поеме корав ангажимент да ги извърши, ще се премине към протестни дейности. Конкретни такива не бяха гласувани, само че измежду обсъжданите ограничения е прекъсване на образованието на студентите, протестни шествия, пакетиране на университета в черно. Предложи се и възбрана представители на държавното управление да влизат в постройките на висшето учебно заведение. " Това ще е занимателно в интервала на европредседателството, защото в ректората на университета се вършат доста събития ", разяснява ректорът проф. Анастас Герджиков.

Заради една постройка

Извънредното съвещание на Академичния съвет беше свикано поради решението на държавното управление от 20 декември да се разпореди с парцел на бул. " Ал Стамболийски №82 в София. Сградата беше предоставена на университета през 2011 година, откакто той отстъпи на Съюза на българските художници зданието на ул. " Шипка " 6. Тогава държавното управление дава обещание и пари за ремонт на постройката на закритата Софийска техническа гимназия, само че такива по този начин и не бяха отпуснати.

През 2016 година университетът се съгласява да преотстъпи зданието на болница " Лозенец ". Директорът на болничното заведение проф. Любомир Спасов е и ректор на Медицинския факултет на СУ. Той убеждава управлението на университета, че има пари да ремонтира постройката, а в нея ще се образоват студентите по медицина. Това обаче по този начин и не се случва и болничното заведение дава някогашния колеж за потребностите на Специализирания съд и прокуратура.

На съвещанието на Академичния съвет не участваха нито проф. Спасов, нито представители на Медицинския факултет. Това беше окачествено като " скандално " от някогашния ректор на университета проф. Иван Илчев.

" Отнемането на постройката с претекста " отпаднала нужда " е следващото стратегически неправилно решение на държавното управление през последните 8 години. То е признак. Трябва да протестираме против отношението на Министерския съвет към българското обучение и просвета ", разяснява проф. Герджиков. Голяма част от сътрудниците му се съгласиха с това и прибавиха, че университетът има проблеми със сградния фонд, за чийто ремонт пари няма от години.

Заради неналичието на задоволително сгради част от постройките на СУ са претъпкани, а много се разрушават. " И нашият блок 4 се разпада, липсват осветителни тела, студентите гледат къде да седнат, с цел да не им падне някоя лампа на главата ", разяснява доцент Милена Стефанова от Философския факултет.

Компенсация

Ръководството на университета счита, че възможна тъжба във Върховния административен съд против решението на кабинета надали ще успее, защото Софийският университет даже не е стопанисвал отнетата постройка. Жалба може да подаде болница " Лозенец ", само че не е ясно дали това ще стане. Затова предлагането, което би трябвало да бъде гласувано в четвъртък, е да се изиска от държавното управление даване на друга постройка като отплата за отнетата. Тя обаче би трябвало да е подготвена да одобри студенти, а не да се нуждае от ремонт, за който висшето учебно заведение няма пари.

Освен това университетът желае от кабинета явен механизъм за установяване на средства за финансови разноски в бюджета за всяка година. Според Академичния съвет тези пари сега са под санитарния най-малко. В същото време университетът стопанисва 18 здания, множеството от които са монументи на културата. Ръководството изиска целева дотация от 15 млн. лв. за поправки през тази година, само че по този начин и не я получи. " Не споделяме просто " Дайте едни пари ". Трябва да се възвърне остарялата система, в която се даваха годишно средства. Не може да чакаме подаяния от празник на празник ", сподели ректорът.

В писмото до държавното управление ще се упорства и за целева дотация за прехрана на библиотеката на университета, която излиза по 2 млн. лв. на година.

Карикатурна ранглиста

Революционни настроения в Академичния съвет провокира и ранглиста на научната активност в страната, направена от Министерството на образованието и науката. В нея доста от звената на Софийския университет имат неприятни позиции. Ректорът проф. Герджиков дефинира класацията като " карикатурна ". Колегите му я нарекоха " срамна ", " лъжлива ", " смешна ", " безумна ", " подправена ".

Според тях казусът е, че тя е правена по сбъркана методика, а данните са получени от самите научни организации, а не са взети от обективните интернационалните бази данни, оценяващи научната активност. Поради това Факултетът по славянски филологии на Софийския университет да вземем за пример бил след Филологическия факултет на Шуменския университет, а Колежът по туризъм в Благоевград изпреварвал с 20 места Философския факултет на СУ, зад който единствено на 0.001 точки бил Факултетът по пожарна сигурност на Академията на Министерство на вътрешните работи.
Според представителите на Академичния съвет класацията за следващ път принизява Софийския университет и може да докара до понижаване на парите от страната за просвета, в случай че резултатите от нея се употребяват при разпределянето на средствата за проучвания. Освен това разрушава имиджа на висшето учебно заведение в обществото и измежду бъдещите кандидат-студенти.

Ръководството на СУ ще желае от държавното управление класацията да бъде анулирана публично. Ректорът Герджиков заяви, че към този момент са водени диалози по въпроса и от просветителното министерство дали обещание да смъкват подреждането и да създадат ново с справедливи критерии.

В ултиматума до държавното управление ще се желае още просветителното министерство да подписа контракт за прилагане на интернационалните бази данни за научни проучвания. Хронично за това не се плануват задоволително средства в бюджета.

Ответна реакция

Академичният съвет не гласоподава съответни протестни дейности, само че се чуха оферти за прекъсване на занятията след идната сесия, за протестни шествия на преподаватели и студенти. По образеца на Българска академия на науките, която пусна черни флагове на постройката си, Софийският университет също счита да прибегне до черния цвят, само че да изследва опцията да опакова цялата постройка на Ректората в черно. Предложи се също да се вършат открити лекции пред Министерския съвет.

Радушно беше призната концепцията да се забрани на членове на държавното управление да влизат в университетските здания. Аулата на СУ постоянно се употребява за събития с посланици, конференции и лекции. Според проф. Герджиков забавна би била обстановката, в която еврокомисарите или посланиците влизат в постройката, а министърът, който ги е поканил, остава извън.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР