Софийският университет няма да преразгледа решението си за организиране на

...
Софийският университет няма да преразгледа решението си за организиране на
Коментари Харесай

СУ отказа да чуе студентите си за приема по медицина. Изгони и тях, и преподаватели, и медии

Софийският университет няма да преразгледа решението си за образуване на общ изпит с Медицинския университет в София за банкет в специалността " Медицина ".
 Бунт в Софийския университет поради приема по медицина  Обрат: Софийският университет ще приема студенти по медицина с изпитите на МУ-София  Окончателно: Без банкет по медицина в СУ. Академичният съвет спря следващ опит за пробутване на нови изпити  Софийският университет губи над половин милион лв. поради спрения банкет по медицина
Тази вечер Академичният съвет на ВУЗ-а подцени настояването на два от факултетите си - Биологическия и Факултета по химия и фармация, и даже не даде думата на десетките несъгласни студенти и преподаватели, които препълниха заседателната Зала 1 в Ректората. Вместо това изгони и тях, и публицистите по предложение не на какъв да е, а на индивида в Съвета, от който се чака най-добре да схваща функционалностите на медиите и смисъла на публичността - деканът на Факултета по публицистика доцент Теодора Петрова.

Тя " оказа помощ " на сътрудниците си, които направиха два несполучливи опита да изгонят външните за Съвета студенти, преподаватели и медии, чието наличие, в случай че се съди по подхвърляни в залата реплики, мощно дразнеше някои негови членове.

Заседанието откри ректорът проф. Анастас Герджиков в 16 ч. Той не реагира на наличието на десетките компактно подредени един до различен студенти и преподаватели, пристигнали, с цел да изразят несъгласието си с решението за общ изпит с МУ-София, взето изключително предходната сряда. Проф. Герджиков започна по дневния ред с връчване на премия. Спазването на въпросния ред завърши с изявлението на преди малко наградения с почетния знак на СУ със синя лента проф. доктор Владимир Радулов.

Последва искане външните лица да бъдат изгонени, както и друго - за прегласуване на решението за общ изпит с МУ-София, тъй като то е провокирало " гърмеж от отвращение ". Нито едното се случи, нито другото, само че настояванията дадоха мотив за остри реплики и обвинявания, в това число в тирания в СУ.

Първият изразил противоречие с ново гласоподаване за приема бе ректорът Герджиков: " Категорично отхвърлям да се включи в дневния ред, тъй като на последното съвещание гласувахме да се подписа меморандум с Медицинския университет, гласувахме да упълномощите мен да го подпиша, поискали сме от Министерския съвет спомагателни 80 бройки за медицина. Какво смятате, че би трябвало да се направи? Да си отдръпва подписа? Да оттеглим за следващ път настояването си към Министерски съвет за бройките? Пак да давам изявленията, с цел да изяснявам? Мисля, че за тази година нещата са отишли прекомерно надалеч ".

Не ректорът взема решение дали нещо да се включи в дневния ред или не, а Академичният съвет, напомни му проф. Тодор Попов от Стопанския факултет.

Миналата седмица прегласувахме решение на Апелативен съд и взехме решение да се организира общ изпит с МУ-София по предложение на един факултет, в този момент има предложение от два факултета. Би било неуважително да не гласуваме, означи Симеон Георгиев - представител на студентите в Апелативен съд.

Репликата за прегласуването подсети на членовете на Апелативен съд, че деканът на Медицинския факултет и шеф на Правителствена болница проф. Любомир Спасов се опита безрезултатно да прокара лични изпити и отхвърли провежданите от биологическия и химическия факултет по биология и химия. След като Апелативен съд отхвърли лични изпити на Медицинският факултет, той разгласи нулев банкет. Решението бе прегласувано и бе утвърден компромисът различен университет - Медицинският в София, да организира изпитите на СУ.

След напомнянето скочи деканът на Медицинския факултет и шеф на Правителствена болница, който изясни, че предлагането за общ изпит не било на неговия факултет. Хипократ бил имал правото да сортира своите възпитаници, по тази причина и Спасов имал. Той уважавал факултетите, само че имал разнообразни условия. Оплака се и от тирания, тъй като на един факултет се налагало решението на други факултети.

" Ще има нулева година, в случай че ни наложите с тирания вашите изпити ", заплаши той.

" Нямаме ли право на мнение, на академична независимост, нямаме ли право да изкажем нашето предпочитание? Няма да взимаме решение под напън. Не ни налагайте вашите правила за нещо, което не ви касае ", сподели още Спасов.

Преподаватели реагираха с отвращение на ултиматума и със заключението, че " Никога не е късно един университет да стане за срам ".

Опитите за пробутване на лични изпити от Медицинския факултет бяха избрани като " опит за разединение на университета " от проф. Тони Спасов от Факултета по химия и фармация. Той предизвести, че обстановката може да излезе отвън надзор и непосредствено съобщи, че изявлението на Спасов е " много манипулативно ".

В последна сметка настояването на двата факултета не бе гласувано. Предложението да се изгонят медиите и студентите бе отхвърлено и последва същото предложение, но отправено с други думи - съвещанието да се закрие. И това не бе прието. Третият опит, на декана на журналистическия факултет, съумя.

Привидно не ставаше въпрос за приема в " Медицина ". Доц. Петрова изиска външните да изоставен, тъй като в залата щяло да се разисква пенсионирането на преподаватели. Защо това е загадка по този начин и не стана ясно - чу се единствено съмнителният мотив, че не било етично да се знае чий контракт ще се приключи.

Това бе утвърдено, а студенти, медии и преподаватели - не членове на Апелативен съд, бяха изгонени в коридора. Навън те разясниха с отвращение станалото.

" Нашият авторитет е накърнен. Случилото се е възмутително. Нашето мнение не се взима поради - разяснява второкурсникът по химия Янислав Данчовски. - Меко казано, е скандално, смешно е освен в нашите очи, а и в очите на хората в обществото. Много е грозно, че вътре чухме и реплики: " Какви са тези студенти да си мислят, че могат да създадат нещо? ". Възмутително е да се отнасят по този начин към студентите - ние сме главната градивна единица на този университет. "

Според студента държанието на Медицинския факултет не е " изблик на автономност ", а става въпрос за " схеми ", които ще създадат Университета  " уязвим за външни въздействия за резултатите от изпитите ". 

С общ изпит, с идентичен формат за МУ и СУ, Медицинският университет ще вземе мощните претенденти, а Медицинският факултет на СУ - останалите, счита Данчовски.

Докато студентите чакаха в коридора, Съветът напусна ректорът Герджиков и групата се втурна след него, с цел да му изиска пояснение и да каже, че се срами от съвет, в който няма и помен от академичност. 

Навън, обкръжен до служебния си автомобил, ректорът се опита да завърши диалога по-бързо с обяснението, че отива на значимо съвещание за установяване на наукометричните индикатори при оценяването на университетите, от което зависят орисите на 3000 души, само че бе заставен да преглътне ехидната последна имитация: " Успех с наукометричните индикатори! И не забравяйте кои факултети способстват най-вече! "
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР