Софийският университет е най-старият български университет, открит през 1888 г.,

...
Софийският университет е най-старият български университет, открит през 1888 г.,
Коментари Харесай

Проф. Анастас Герджиков: Реформата във висшето образование да продължи и достойни възнаграждения!

Софийският университет е най-старият български университет, открит през 1888 година, когато единствено 15% от българите са грамотни, със седем преподаватели, ученици и доктори на влиятелни университети в Лайпциг, Женева, Виена, Йена и Париж. Това става допустимо с помощта на донорите Христо и Евлогий Георгиеви, които подаряват място от 10 200 кв. м. и 6 800 000 златни лв. за изграждане на постройка и прехрана на висшето учебно заведение. Така стартира словото си ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков на откриването на 135-ата година на висшето учебно заведение на площад " Св. Александър Невски ". 

Той напомни, че през днешния ден Софийският университет е най-големият и влиятелен проучвателен университет в страната, който обгръща 16 факултета и три департамента, музеи, втората по величина библиотека след Националната, стотици лаборатории, центрове и звена.

" Нашето академично шествие през днешния ден е част от тържествата по случай 135-годишния празник на Софийския университет. Но то е и метод да покажем силата на Университета с неговите 1700 преподаватели и откриватели и с неговите 20 000 студенти. Юбилеят ни е подобаващ миг да сложим нашите претенции за продължение на промените във висшето обучение и за обезпечаване на почтени хонорари на работещите в тази сфера ", сподели проф. Герджиков. 

На едно събитие през последната седмица още веднъж чухме министър-председателят да споделя, че образованието, науката и нововъведенията са приоритет. Това съответствува удачно с решението на Съвета на деканите да споделим с премиера нашите претенции. Аз насочих до учен Денков писмо със седем претенции, от които единствено едно е обвързвано със Софийския университет. Става дума за постройка, която ни беше отнета на три пъти от поредност държавни управления. Всички останали претенции не са за нас, а за положителното на висшето обучение. Настояваме промяната във висшето обучение да продължи – с смяна на финансовия модел, стимулиране на качеството на образованието, подкрепяне на привличането на задгранични студенти и почтено възнаграждение на преподавателите, откривателите и чиновниците. Много от тези претенции съответстват с предложенията на Съвета на ректорите на висшите учебни заведения и са ориентирани към развиването на цялата система. Други съответстват с настояванията на синдикатите – национално представителните организации на служащите и чиновниците, които и през днешния ден са с нас, тъй като повече от 20 години работим в партньорство за развиването на системата на висшето обучение. 

Известните ученици на Университета са доста – от Йордан Йовков и Димчо Дебелянов до Цветан Тодоров, Борис Христов и президентите Стоянов и Първанов. Наши почетни доктори са персони като Иван Вазов, Никола Тесла, Фредерик и Ирен Жолио-Кюри, Дмитрий Лихачов, Умберто Еко, Пол Рикьор, Жак Дерида, Патриарх Неофит, политици като Хелмут Кол и Михаил Горбачов и няколко нобелови лауреати.

Ще спра със славната история на най-стария български университет дотук. Преди няколко дни чух от един върховен политик, че всички улици у нас са кръстени на нещо от предишното, което съгласно него очевидно ни дърпа обратно и вместо това би трябвало да си сложим цели за бъдещето. 

Затова дано погледнем къде е Софийският университет в този момент и накъде се е запътил. 

Софийският университет е водещ в интернационалната активност с присъединяване си в европейския алианс „ Transform4Europe “ и в няколко интернационалните европейски мрежи, със стотиците контракти за съдействие с задгранични университети от целия свят, голям брой взаимни участия в интернационалните планове, със студентската и преподавателската подвижност.

Университетът предлага обучение в 120 специалности в образователно-квалификационните степени „ бакалавър “ и „ магистър “ след приблизително обучение и в над 400 магистърски стратегии. Постоянно обновяваме образователните проекти и стратегии, влизаме в партньорски връзки с бизнеса, с други университети и научни организации. Стотици хиляди са възпитаниците на Софийския университет, близо 20 000 се образоват в него и през днешния ден.

Според Националната рейтингова система Университетът е преди всичко в съвсем половината от всички професионални посоки в страната. Той дава над една трета от научните резултати на всички 52 български висши учебни заведения. Той е и единственият български университет в първите хиляда в международните ранглисти, което значи, че Софийският университет е в първите 4 % на международните университети, а в някои посоки – в първите 2 %.

Софийският университет е водещ в научните проучвания в страната със сериозните изявления на нашите преподаватели, откриватели, докторанти и студенти, със извоюваните планове и награди, сред които най-големият брой сполучливи планове по стратегия Хоризонт 2020, с водещо присъединяване в трите центъра за върхови достижения в страната и в центрове за подготвеност, с Института си за интелектуална благосъстоятелност, с Института „ INSAIT “, който притегли международни учени и най-талантливите докторанти и през предишния месец стана първият институт в цяла Източна Европа, признат в европейската мрежа за развиване на изкуствения разсъдък ELLIS.

Научната продукция на Университета в списания с импакт фактор, които се индексират в международните бази данни, нараства. Докато за 2022 година българските научни публикаци като цяло са намалели с 5 на 100, изявленията на Софийския университет са се нараснали с 21 на 100, а за 2021 година и 2022 година – с 50 на 100, като при филантропичните и обществените науки растежът на нашите изявления за две години е 86 на 100. Това е ваше достижение, скъпи преподаватели и откриватели. Ръст от 86 на 100 за две години! Това не е нарастване, това е гражданска война.

Вярваме, че и във висшето обучение смяната ще продължи, а няма да спре или даже да тръгне в противоположна посока.

Скъпи преподаватели, откриватели и чиновници,

Благодаря ви за големите старания за развиването на Софийския университет, за повишението на качеството на висшето обучение и на качеството и количеството на научните проучвания. През годините вашият труд постоянно беше подценяван от тези, които считат, че нововъведенията са някаква независима метафизична същина, която може да съществува настрана от научните проучвания. Вие не се отказахте и не намалихте темпото и в този момент вашите достижения стават толкоз забележими, че ще бъде мъчно някой да ги отхвърли. Аз надълбоко имам вяра, че през идващите пет години Софийският университет ще влезе в групата на първите 500 университета в най-малко една от трите огромни интернационалните ранглисти. Това ще бъде ваша заслуга, скъпи преподаватели и откриватели, благодаря ви, можете да бъдете горди с постигнатото.

Скъпи първокурсници,

Само преди 10 години щях да кажа, че живеете в щастливо време на теоретичен напредък и икономическо благополучие, в което елементарно ще намерите своето място. Днес сме шокирани от цялостния поврат в света към нас. Всичко, което смятахме за обещано, е застрашено или даже унищожено. Преследвани сме от естествени произшествия, броят на военните спорове нараства, даже технологиите, да вземем за пример в региона на генетиката и изкуствения разсъдък, за огромна част от хората са повече източник на опасност, в сравнение с извор на вяра.

За мен няма подозрение, че стигнахме дотук поради занемаряване на полезностите, които ни доведоха до развиване на стопанската система, на обществото, на културата и духовността. Жестоката война, която се води единствено на няколкостотин километра от нас, не е за територии или естествени запаси, а е конфликт на полезности.

За страдание войната ни сподели, че този конфликт е налице и в нашето общество. Взаимната ненавист и разделянето в българското общество, поради което от 10 години употребявам всеки мотив да прикани за национално обединяване към нов народен блян, доближиха рискова кулминационна точка. Все повече хора, изтощени и обезверени от неналичието на правдивост в обществото ни, слагат под въпрос демократичния път, по който сме поели, и полезностите, които водеха Европа напред 25 века.

Вашето потомство, млади сътрудници, е това, което би трябвало да покаже, че поетият път е верният и че неналичието на правдивост не е присъща на демокрацията, а на тези, които я извратиха в България. Хора, които пазят не публичния интерес, а своя или нечий непознат.

Затова четете, станете положителни хора, съзнателни жители и откровени патриоти. Вие нямате друго оръжие против демагози без нематериалност и качества, с изключение на начетеност, гений и честност. Развивайте се и работете от сърце за народа си и той ще застане зад вас, а не зад тези, яхнали страната към този момент 30 години.

Пожелавам ви от морето на знанието да извлечете най-полезното и от безбройните благоприятни условия пред вас да изберете тези, които ви вършат най-пълноценни и щастливи хора!

Скъпи сътрудници,

Пожелавам на цялата академична общественост една сполучлива и съзидателна година, която да ни донесе задоволство и горделивост!

Обявявам академичната 2023/2024 година за открита!
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР