Софийският районен съд (СРС) прие, че арестът на журналиста Димитър

...
Софийският районен съд (СРС) прие, че арестът на журналиста Димитър
Коментари Харесай

Съдът: Арестът на журналиста Димитър Кенаров е бил незаконен

Софийският областен съд (СРС) одобри, че карцерът на журналиста Димитър Кенаров по време на антиправителствения митинг на 2-ри септември предходната година е бил противозаконен, а в дейностите на служителите на реда има данни за закононарушение. За това решение на СРС оповестиха в Туитър „ Репортери без граници”. Те приканиха Министерство на вътрешните работи да не апелира правосъдното решение.

Good news from! On Feb. 4, the Sofia Regional Court judged illegal & contrary to the violent arrest of photojournalist at a September 2020 protest, as RSF has just learnt from his lawyer. The Interior Ministry must not appeal the decision.
— RSF (@RSF_inter)
Министерството на вътрешните работи призна за първи път, че против Кенаров е упражнено непозволено принуждение, употребявани са белезници и е бил арестуван нелегално, с писмо, изпратено от служебния вътрешен министър Бойко Рашков до Асоциацията на европейските публицисти – България и до Антикорупционния фонд, година след ареста.



На 2 септември 2020 година, Кенаров дружно с доста други бе арестуван по време на антиправителствени митинги в центъра на София, макар опитите му да потвърди, че е публицист.

Малко повече от година по-късно и след две тъжби, Министерство на вътрешните работи публично призна, че Кенаров е бил обичай и нелегално арестуван. А при първичната инспекция от прокуратурата не откриха данни за несъразмерна приложимост на мощ.



В началото на януари тази година Софийската градска прокуратура за следващ път отхвърли да образува следствие по случая. Според нея чиновниците на реда дават „ безапелационни сведения, че са видели Кенаров да хвърля към служителите на реда разнообразни предмети, че е бил нападателен, отправял е обидни думи и не е извършил полицейските разпореждания”.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР