Софийският районен съд пуска под домашен 26-годишния Любомир Яков, задържан

...
Софийският районен съд пуска под домашен 26-годишния Любомир Яков, задържан
Коментари Харесай

Домашен арест за Любомир Яков, заплашил с убийство Ива Митева

Софийският областен съд пуска под домакински 26-годишния Любомир Яков, арестуван поради опасност против ръководителя на Народното събрание Ива Митева.

Журналисти не бяха позволени в залата по време на правосъдното съвещание. От прокуратурата ще стачкуват решението на съда. Адвокатът на Любомир Яков сподели, че на този стадий не е дал пояснения по случая. Защитата е поискала съдебно-психиатрична експертиза, защото има данни за предходни лекувания. Яков ще бъде под домакински арест на адреса на неговата баба.

На този стадий прокуратурата счита, че е значимо да продължи събирането на доказателства, а те демонстрират, че има задоволително данни, които уличават Яков, че е изпратил имейла със заплашителни думи към председателката на Народното събрание.

В отговор на въпрос на "Хоризонт " дали в писмото се загатва единствено Митева или и на нейни близки, прокурорът по делото отговори, че вътре се загатват имена на нейни родственици, само че опасността е била ориентирана съответно към нея.

Има и предходни данни за осъждания на Яков за сходни действия, по тази причина съгласно прокуратурата съществува риск той да се укрие и обвиняването ще изиска от съда да промени мярката му за неотклонение на задържане под стража.

Яков не е правил признания и не е давал пояснения, бяха единомислещи служебният му юрист и наблюдаващият прокурор.

Разминаха се обаче за това - пратил ли е мъжът мейл със опасност към Митева.

Адвокат Боримир Цанов цитира клиента си, че не познава парламентарната председателка, а на въпрос - работил ли е Яков по насила, отговори:

"Няма такива данни ".

А на въпрос дали го е написал, отвърна - ще се види след това.

Според прокурор Георги Иванов обаче, свидетелски показания и експертизи свързват Любомир Яков с писмото - закана. Освен това:

"Беше конфискувана с позволение на съда кореспонденцията на обвинения, от която е изтъкнат точният миг на погашение на заплашителните имейли. Към сегашния миг сигналът е обвързван с госпожа Митева, като в сигнала се загатва името на нейната майка ".

Прокурор Иванов уточни, че при Яков е налице действителна заплаха от осъществяване на закононарушение, защото той е осъждан и различен път точно за закана за ликвидиране и то на повече от едно лице, правил е закононарушение - подаване на подправени сигнали за паника и "неговото правосъдно минало е обременено ".

Софийският градски съд ще реши за мярката на Любомир Яков дефинитивно в четвъртък. Още през днешния ден обаче той излиза от ареста и ще стои на адреса на баба си в Стара Загора.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР