Софийският районен съд отказа да приеме като дарение детски играчки

...
Софийският районен съд отказа да приеме като дарение детски играчки
Коментари Харесай

Софийският районен съд отказа да приеме като дарение детски играчки

Софийският областен съд отхвърли да одобри като подаяние детски играчки за „ Синята стая “ за разпит на деца, потърпевши от принуждение. Играчките на стойност под 1000 лв. са закупени със средства, събрани в благотворителна акция от юристи, съдии и жители. Мотивът за отхвърли e, че дарението може да повлияе върху обективността и независимостта на съда.

Може ли безпристрастността на съда да зависи от къщурка като тази?

Този въпрос си задава Искра Кишкова - създател на благотворителната акция. Съдът отхвърля да одобри дарението точно с този претекст - обективността на съда ще бъде компрометирана.
Искра Кишкова, юрист: Първия миг просто не можах да допускам какво прочитам.
Миналата Коледа Искра провежда акция за детски рисунки и ги подарява на съда. Къщичката тази година е особено поръчана от Германия, с цел да дава отговор на условията на психолозите.

Искра Кишкова, юрист: Много хора откликнаха, в това число съдии.
Мария Дончева, арбитър в Софийски областен съд: Когато съдът приема дарения той не знае хората, които стоят зад него кои са, имат ли висящи каузи в съда, по какъв начин биха могли те да се отразят на обещано съответно дело.  Как Как "синята стая " оказва помощ на децата против напрежението от закононарушенията?
В момента, в всеобщия случай, дете - претърпяло закононарушение в България, би трябвало да премине през няколко разпита - в досъдебното произвеждане и в правосъдна...

Редица планове на Висшия правосъден съвет се финансират посредством Норвежкия финансов механизъм, Съюзът на съдиите в България също се финансира и посредством дарения - записано е в устава им. Затова Искра не схваща за какво една дървена къща за игра е проблем.
Искра Кишкова, юрист: За мен би трябвало да е обидно. Това, че една обществено подарена къща може по някакъв метод да дестабилизира независимостта на който и да било арбитър.
От съда оповестиха желанието си към този момент да не одобряват дарения нито от частни лица, нито от обществени институции.

Мария Дончева, арбитър в Софийски областен съд: Решихме, че е по-добре да не затрудняваме сътрудниците като ги слагаме в обстановка да изясняват за какво в действителност са безпристрастни. Искра Кишкова, юрист: Тук няма имена. Тази къща ще се употребява от деца, никой няма да знае кой я е подарил на следващия ден.
Дарения от предходни години обаче няма да бъдат връщани. Те включват гербовете в правосъдните зали, бюст монументи, витражи, даже знакът на съда, който към този момент е и патентован. Къщичката ще бъде предоставена на организацията за протекция на детето.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР