Софийският окръжен съд проведе разпоредително заседание по делото за катастрофата

...
Софийският окръжен съд проведе разпоредително заседание по делото за катастрофата
Коментари Харесай

Съдът даде ход на делото за катастрофата край Своге. Адвокатите: Правилните хора ли са обвинени?

Софийският областен съд организира разпоредително съвещание по делото за злополуката край Своге. Съдът не откри учредения да върне делото на прокуратурата и насрочи съвещание за 18 май, на което делото ще стартира всъщност.

Катастрофата се случи на 25 август 2018 година, когато рейс с членове на пенсионерски клуб от село Световрачане, техни близки и другари, катастрофира тежко наоколо до Своге. При ограничаване на скоростта от 40 км/ч рейсът се е движел с 53 км/ч. На рисков завой последвали удари с движещи се по същия път други транспортни средства. След това рейсът се прекатурна в близкия склон. Вследствие 20 души починаха, а 10 пострадаха от телесни повреди.

Шестима души са подсъдими за случая - водачът на рейса, началникът на Асфалтова база, ръководителят на плана за ремонт на пътя, механически началник, строителният инженер и шеф на дирекция на Агенция " Пътна инфраструктура ". Материалите по делото са 277 тома, измежду които има разпити на над 100 очевидци и изводи на 24 движимости лица.

По решение на прокуратурата бяха отделени материали по случая в друго дело против двама шефове на АПИ - Светослав Глосов и Дончо Атанасов, само че то още не е почнало.

Разследващите откриха, че рейсът не е минал механически обзор, а асфалтовата настилка на пътя не съответствала на стандарта по отношение на коефициента на полируемост - единствено 28% при условие не по-малко от 50 на 100. Пътят е бил ремонтиран.

По време на съвещанието през днешния ден прокуратурата уточни, че няма съображение делото да не започва и да се гледа всъщност, като означи, че няма позволени основни неточности в обвинителния акт.

Според юристите обаче в обвиняването има проблеми , с изключение на от фактологическа страна, по този начин и по отношение на това в какво качество са повдигнати обвинявания на някои от подсъдимите.

" Много е работено по делото, прокуратурата е положила старания ", съобщи пред медиите юрист Христо Ботев, който пази водача на рейса Григоров.

Той обаче сложи въпроса дали " верните хора " са подведени под отговорност .

" За нередностите по пътя са сигнализирани на най-високо равнище хора, като министър-председателя, които също не са реагирали ", добави той.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР