Софийският международен панаир на книгата започва след по-малко от две

...
Софийският международен панаир на книгата започва след по-малко от две
Коментари Харесай

Софийският панаир на книгата запознава читателите с над 100 000 заглавия

Софийският интернационален панаир на книгата стартира след по-малко от две седмици, а тази година е неговото 50-о юбилейно издание. Литературното събитие е в продължение на една седмица, от 5 до 10 декември, в Националния замък на културата.

Подробности бяха показани на конференция в Българска телеграфна агенция от уредника на събитието - Асоциация " Българска книга ".

И тази година ревюто се трансформира в притегателно място за срещи сред читатели, издатели, писатели, илюстратори и преводачи, като присъединяване в него ще вземат над 170 издателства с над 100 000 заглавия. Гостуващи са 16 водещи имена на актуалната скандинавска и международна литература, които за първи път ще се срещнат с българските си читатели.

Мотото на Софийския интернационален панаир на книгата е " Създаваме истории. Създаваме история ". Събитието е част от идея " Грамотност ", заради възходящите проблеми в това отношение, изясни Десислава Алексиева- ръководител на УС на Асоциация " Българска книга ".

Според нея Панаирът е ефикасен метод за повишение на четенето и грамотността измежду обществото.  Освен това книгите са значими за образуване на критическо мислене и надлежно за демокрацията, показа Алексиева.

По традиция редом с Панаира ще се проведат и две от най-престижните събития, отдадени на литературата. Това е 11-ото издание на Софийския интернационален книжовен фестивал и 7-ият Софийски интернационален книжовен фестивал за деца и младежи.

На поканата за присъединяване откликнаха огромни писатели, като френската писателка и журналистка Лейла Слимани, изясни Амелия Личева- програмен шеф на 11-ия Софийски интернационален книжовен фестивал.

Слимани закупи по-голяма популярност у нас, откакто връчи  Тя продава големи тиражи и ще има нова книга директно преди идването й, добави Личева.

Участие ще вземе и Стефан Хертманс, който е драматург, романист и мощно притегля международния интерес.

Освен писатели са поканени и огромни имена в областта на хуманитаристиката, като Франко Мурети, който е откривател на международната литература.

Фокусът на Фестивала също са скандинавските създатели, като още веднъж се чакат да участват огромни имена.

От българските писатели ще участва Теодора Димова с новия си разказ " Не ви познавам ", който е самобитно продължение на " Поразените ".

По време на Панаира Асоциация " Българска книга " ще връчи и годишните си награди за книгоиздаване " Златен лъв ".

Партньори на Софийския интернационален панаир на книгата са Министерството на културата, Столична община и Българска телеграфна агенция. Първият панаир е извършен през далечната 1968 година, като във времето е имало пет пъти, в които не се е провеждал. Затова и тази година се чества 50-ият празник.
 България се завръща на Международния панаир на книгата в Лайпциг
България се завръща на Международния панаир на книгата в Лайпциг

Страната ни ще бъде показана с Национален щанд
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР