Софийският маратон - Wizz Air София маратон ще се състои

...
Софийският маратон - Wizz Air София маратон ще се състои
Коментари Харесай

Стартира Софийският маратон

Софийският маратон - Wizz Air София маратон ще се състои през днешния ден, оповестиха от Столична община. Това е 38-ото издание на едно от най-масовите и известни спортни надпревари у нас, което притегля фенове на бягането и дейния метод на живот от над 30 страни. Участие ще вземат 25 от елитните маратонци от Кения, Мароко, Етиопия, Турция, Украйна и други

Организатори на събитието са Столичната община, Министерството на младежта и спорта, Българският олимпийски комитет, Българската федерация по лека атлетика и Асоциацията " Спорт в свободното време ".

Софийският маратон е едно от емблематичните спортни събития за града и поради това Столична община прави всичко допустимо той да се състои в комплицираната здравна конюнктура и тази година. Това е повода да няма всеобщ старт на късата отдалеченост , а единствено на спортните 10 км, 21 км и класическите 42.195 км.

Стартът на класическия маратон 42.195 км е от 09:30 ч. на площад " Княз Александър Първи " пред Национална художествена изложба. В 10.00 часа ще започват бегачите на 10 км.

Маратонът ще се състои при прецизно съблюдаване на здравните противоепидемични ограничения. Около старта ще се нарежда специфична арка за стерилизация , през която да минават участниците, а преди началото обособените възрастови групи ще бъдат разграничени на нужните дистанции.

Столична община ще обезпечи имунизационен център в зоната на старт-финала за всички искащи да се имунизират, е споделил Красимир Димитров, шеф на " Аварийна помощ и предварителна защита " към Столична община.

Регистрирани за маратона са близо 2500 бегачи в трите дисциплини - 42.195 км, 21 км и 10 км.  В огромния маратон на 42.195 км ще започват към 450 бегачи , като надпреварата е годно за Държавно състезание.

При мъжете ще забележим осем елитни маратонци, при дамите - най-малко седем, измежду които е и лидерката за 20-хилядния джакпот Наом Джабет, спечелила маратоните в Стара Загора и Варна тази година. Ако резервира преднината си и след София, кенийката ще е първата, която две следващи години ще завоюва огромния бонус. При мъжете ще започват кениецът Дънкан Коеч и Жан Симукека от Бурунди, двамата са с персонални върхове от 2.10 ч., е споделил още Дуков, като е напомнил, че Софийският маратон, дружно с тези в Стара Загора и Варна, и тази година е част от веригата маратонски бягания в България под мотото " Бягането като метод на живот ".

Общият награден фонд е близо 80 000 лева, първенците на 42.195 км в българската столица ще бъдат премирани с по 6 000 лева, планувани са
бонуси за първите 10 в класирането. Парични награди ще получат и призьорите в обособените възрастови групи на огромния маратон, най-бързите в полумаратона и на 10 км, както и спечелилите в държавния шампионат на 42.195 км.

Променя се организацията на придвижване, осведоми пред БНР Анатоли Илиев, заместник-председател на комисията за децата, младежта и спорта в Столичния общински съвет:

 enlightened „ Започва от 6 ч. поетапно прекъсването на придвижването, като започваме от центъра вървим до Ботевградско шосе - тъй че в 7.30 този маршрут, който е от „ Батенберг “ – Лъвов мост “ – Ботевградско шосе ще бъде затворен до 15 ч. Като на Ботевградско шосе ще оставим двете лентите, те са три ленти. Ще ги разпределим по този начин, че колите да се движат в двете направления. Оставили сме подходи, през които да се минава, да има и пропускателен режим. Погрижили сме се оптимално да обезпечим по този начин маршрута, че да не провокираме неодобрение и скупчване на коли “.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР