Софийският градски съд (СГС) оправда осмината граничари от ГКПП Малко

...
Софийският градски съд (СГС) оправда осмината граничари от ГКПП Малко
Коментари Харесай

Оправдаха осмината граничари от Малко Търново, обвинени за подкупи

Софийският градски съд (СГС) оправда осмината граничари от Граничен контролно-пропусквателен пункт Малко Търново, които са подсъдими за взимане на подкупи от преминаващите през пункта.

Според обвиняването чиновниците са събирали в „ обща каса “ пари за обработка на документи на водачи. Схемата работила от декември 2016 година до края на 2017 година, а най-често подкупи били принуждавани да дават водачи на рейсове и камиони от Турция, оповестява Lex.bg.

Прокуратурата твърди, че пари били желани при нередности в документите, в това число при извеждане на деца от един родител, без пълномощие от другия. Шофьорите плащали, с цел да минат по-бързо и да не бъдат проверявани обширно багажите и товарите в камионите и рейсовете. Схемата включвала искане на суми от 20 до 60 лв., които се събирали при началника на промяна и в края на деня се разпределяли. Шофьорите пък трябвало да оставят парите сред излъчените документи за инспекция. Отказалите да платят пък били подлагани на най-строгите инспекции.

Граничарите бяха подсъдими първо в Специализирания углавен съд, който преди да бъде закрит осъди шестима от тях условно и оправда двамата им началници. Преди две години пък апелативният спецсъд анулира присъдите и върна делото на първата инстанция.

Първоначално наказаните бяха Кирил Костов, Благой Димитров, Сергей Атанасов, Петко Грудов, Георги Ташев, Денис Юсеин. Шефът на промяна на граничния пункт Георги Костадинов и Николай Маринов бяха оправдани още от спецсъда заради липса на доказателства.

Апелативните съдии обаче одобриха по-късно, че в присъдата на състава на спецсъда с ръководител Пламен Панайотов липсвали претекстове, а някои елементи от обвинителния акт били преписани, без да бъдат оценени. Втората инстанция одобри за спорни и показанията на тайните очевидци, защото посочвали дати на излъчени подкупи, които не съвпадали със записаните със специфични разследващи средства, а обвиняването се крепяло единствено на тях.

Останалите очевидци пък декларирали пред съда, че им е бил оказван напън по време на следствието и били заплашвани да споделят това, което им кажат.

Така делото се върна назад в спецсъда, само че след закриването му беше трансферирано в Софийски градски съд. Преди дни състав на Софийски градски съд от закрития спецсъд с ръководител и докладчик Виржиния Петрова оправда всички подсъдими, като занапред следва да станат ясни и претекстовете към присъдата. Тя обаче не е дефинитивна и прокуратурата може да я стачкува пред Софийския апелативен съд.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР