Софийският градски съд реши, че бизнесменът Васил Божков остава в

...
Софийският градски съд реши, че бизнесменът Васил Божков остава в
Коментари Харесай

Васил Божков остава в ареста за постоянно

Софийският градски съд реши, че предприемачът Васил Божков остава в ареста, съобщи Българска телеграфна агенция. Според арбитър Христинка Колева по делото има събрани задоволително доказателства, че предприемачът е направил закононарушенията, за които е упрекнат. Част от тях са показания на редица очевидци. Сред тях е Мария Филипова, която споделила, че Божков я " опипва, целува и прави опит да я изнасили ".

Разпитвана по делото е и някогашният министър на правораздаването Екатерина Захариева във връзка с интернационалния паспорт на Божков.

Съдът не се съгласи, че Божков може да извърши закононарушение, само че може да се укрие.

Решението на съда не е дефинитивно.

БУЛФОТО

По следствието има над 250 тома доказателства, като част от тях са и секретни. " Прокуратурата може да желае каквото си желае ", разяснява Божков при започване на съвещанието. Адвокатът на Божков Георги Гатев сподели, че не е склонен с настояването на прокуратурата.

Според държавното обвиняване има задоволително доказателства, че Божков е направил закононарушенията, за които е упрекнат. Освен това, още веднъж съгласно прокуратура, в случай че е на независимост, може да се укрие. До този извод обвиняването стига от обстоятелството, че Божков не е бил открит на нито един от адресите, които са известни. Освен това против него е имало и процедура по екстрадиция.

Очевидно е, че се е крил много време, имал е забележителен финансов запас, показаха от държавното обвиняване. От 2010 година е структурирал организация от компании, само че и десетки в офшорни зони. Парите били ръководени от компании в Швейцария. Голяма част от компаниите са свързани с съветски жители.

По делото има компютърна експертиза, която демонстрира, че са употребени имейли, през които е минавала връзка с Русия, в т. ч. с Евгений Пригожин.Част от връзката демонстрира и планове за насърчаване на хазартна активност в анексираната част на Крим, беше посочено на съвещанието. В мейлите има информация и за връзка с някогашен началник на " Роснефт " Алексей Гарбер и други лица, които са в санкционен лист на Европейски Съюз. Намерени са данни за връзка и с Грузия, където са открити доказателства за връзка с локалната национална лотария.

Твърденията по делото са, че са укривани такси от лотарийните игри на компанията на Божков, като по този начин бюджетът е ощетен с над 700 млн. лв.. Той е упрекнат, че е ръководел проведена незаконна група от 2014 година, която се е занимавала с изнудване, подкупи, пране на пари, длъжностни закононарушения.

В съда през днешния ден бяха импортирани доказателства единствено по едно от делата против Божков. То е обвързвано с хазартния му бизнес. По това следствие Божков има обвиняване, че е управлявал проведена незаконна група. Според прокуратурата тя работила от 2014 година и се занимавала с изнудване, подкупи, пране на пари и длъжностни закононарушения.

Другото следствие е по този начин нареченото престъпно - то е за поръчителството на убийствата на Манол Велев и
хазартен предприемач от Благоевград, както и за поръчителството на атентата против Алексей Петров от 2015 година.

И по двете каузи главните обвинявания за Божков са, че е началник на проведена незаконна група. По тъй наречените " престъпно " дело тя е за убийства, изнасилвания и изнудвания, а по хазартното се твърди, че група е работила от 2014 година и за изнудвания, подкупи, пране на пари и длъжностни закононарушения.

На Божков е връчена призовка и да се яви като очевидец по следствието, че е бил изнудван от някогашния министър председател Бойко Борисов, някогашния финансово министър Владислав Горанов и медийната съветничка на водача на ГЕРБ Севделина Арнаудова.

Публичните изказвания на Божков са, че е дал на тримата общо 60 милиона лв.. През пролетта на предходната година по това следствие Борисов, Горанов и Арнаудова бяха арестувани за 24 часа, само че по-късно освободени без да им бъдат повдигнати обвинявания.

Съдът разгласи арестите им за противозаконни, защото няма доказателства тримата да са направили закононарушения. От правосъдните решения стана ясно, че изказванията на Васил Божков не са подкрепени с никакви други доказателства, в това число и свидетелските показания на чиновници от неговата компания не потвърждавали думите му, че пращал пари в пликове на тримата.

Бизнесменът се завърна през вчерашния ден в София от Дубай непринудено и бе отведен от летището в Министерство на вътрешните работи болница, а по-късно му бяха повдигнати обвинявания.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР