Софийският градски съд пусна от ареста Борислав Колев, единственият обвинен

...
Софийският градски съд пусна от ареста Борислав Колев, единственият обвинен
Коментари Харесай

Борислав Колев, обвинен за злоупотреби с пари от магистрала “Хемус”, излиза от ареста

Софийският градски съд пусна от ареста Борислав Колев, единственият упрекнат досега за корист с пари, предопределени за градежа на автомагистрала “Хемус”. Той ще бъде под домакински арест, съобщи Българска телеграфна агенция.

Според арбитър Атанас Атанасов към момента може да се допуска, че Колев е съпричастен към закононарушението, за което е упрекнат.

Безспорно съгласно съда е, че Колев има отношение и към регистрирането на част от компаниите, от чиито сметки са теглени пари. Освен това има данни, че въпросните суми са носени в бюро за продан на валута, където били излъчени на различен човек - Иван.

Съдът счете, че няма заплаха Колев да се укрие, само че пък може да извърши друго закононарушение.

С претекст, че няколко месеца против него прокуратурата не е работила интензивно, Колев изиска да излезе от ареста.

Децата му към този момент имат проблеми в учебно заведение и това е обвързвано с ареста на татко им, сподели бранителят му Христо Ботев. Според него, в случай че е на независимост, мъжът няма заплаха да се укрие.

Прокуратурата не показа пред съда нови доказателства за четирите месеца от началото на следствието. И счете, че в случай че е на независимост, Колев може да се укрие или да извърши друго закононарушение. Обвинението се съгласи, че въпреки всичко Колев може да е на независимост против парична гаранция от най-малко 50 хиляди лв..

Колев съобщи пред съда, че желае истината да излезе нескрито. Два часа откакто е разпитан на 21 декември, в наличието на основния прокурор, имена, посочени от него, били оповестени в медиите. Заради това мъжът изрази опасения за сигурността на фамилията си. Ако усещам протекция, ще спомагам на следствието, уточни Колев.

Софийската градска прокуратура упрекна 42-годишния Борислав Колев за пране на пари при започване на декември предходната година. Според обвиняването, той е взел участие в основаването на мрежа от компании, като набирал и стимулирал разнообразни лица да им станат фиктивни шефове. Именно по сметките на тези юридически лица били преведени част от парите, предопределени за ЛОТ-5 от автомагистрала " Хемус ".

Впоследствие Колев придружавал фиктивните шефове до банков клон, откъдето те теглили парични суми. Така, съгласно прокуратурата, с 52 тегления от юни 2020 до септември предходната година мъжът получил над 53 милиона лв..

Не е ясно дали теглените пари са предопределени за градежа точно на скоростния път, съобщи отбраната и добави, че компаниите, от чиито сметки са взети средствата, работят и по други инфраструктурни планове.

Решението на съда не е дефинитивно.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР