Софийският градски съд при определяне на мярката за неотклонение на

...
Софийският градски съд при определяне на мярката за неотклонение на
Коментари Харесай

Има данни за съпричастност към престъпна дейност на Живко Коцев

Софийският градски съд при установяване на мярката за неотклонение на шефката на митниците Петя Банкова в събота е подлагал на критика прокуратурата, като е показал, че има данни за съпричастност към незаконната активност и на очевидец Номер 3, като следва да се разиска привличането му като обвинен. Според информация на Епицентър.бг въпросният очевидец е точно основният секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев.
Директорът на организация " Митници " Петя Банкова и Стефан Димитров остават в ареста, реши съдът. По време на съвещанието стана ясно, че Петя Банкова и Стефан Димитров са снимани дружно от охранителна камера на петзвезден хотел край Правец, както и че са се срещали с основния секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев.
Банкова и Стефан Димитров се явиха в събота пред съда по обвиняване за присъединяване в проведена незаконна група. В съда трябваше да пристигна и синът на Димитров - Марин, който също е обвинен. Непосредствено преди съвещанието обаче Марин Димитров е бил откаран в " Пирогов ", заяви съдията.
Четвъртият обвинен по делото е Никола Николов, по прякор Паскал, който е разгласен за общодържавно търсене.
На Петя Банкова е повдигнато обвиняване, че е надвишила служебните си пълномощия, като под въздействието на Стефан Димитров е отстранила Ангел Пейков от длъжността шеф на митнически пункт " Лесово " и го е намалила и е назначила за началник на митница " Лесово " Мирослав Сарандев. Това се е случило в края на март т.г.
Според арбитър Тони Гетов не е проблем срещата на Банкова с Коцев, само че е притеснително наличието на Стефан Димитров. Още повече, че има и фотоси, от които се вижда, че в края на март в автомобил до летище София Стефан Димитров подарява безценен часовник на Живко Коцев и той слага часовника на ръката си. Снимките с подарения часовник за 50 000 лв. са достоверни, обявиха от прокуратурата пред Епицентър.бг.
В правосъдната залата от прокуратурата споделиха, че разполага както със очевидци, по този начин и със записи от СРС-та за контрабандни канали, както и за кадруване в митниците. От специфичните разследващи средства прокуратурата прави извод, че в един от записаните диалози Банкова се карала на Стефан Димитров да не се хвали с техните връзки. Той отговарял, че се е налагало. Двамата коментирали висши държавни лица и връзките сред тях, твърди още обвиняването. Според юристите на арестуваните обаче цялото обвиняване е основано на клюки на обособени хора и няма нито едно съответно доказателство, че те са взели участие в контрабандни канали. Следващото съвещание на съда е планувано за 11 април.
ДУМА напомня, че в четвъртък основният секретар на Министерство на вътрешните работи основен комисар Живко Коцев изненадващо подаде оставка, " с цел да предотврати непотребни спекулации и внушения по отношение на него и Министерството на вътрешните работи ".
По-късно министър председателят в оставка Николай Денков съобщи, че Коцев от много време е бил под сериозен напън от страна на министъра да напусне, тъй като не можели да работят дружно. Самият министър Калин Стоянов отхвърли да е имало напън.
Според съпредседателя на ПП-ДБ Кирил Петков вътрешният министър е излъгал в пленарната зала, че не знае какво се случва с основния секретар на Министерство на вътрешните работи. Петков съобщи, че има информация, че по-рано офисът на Коцев е бил претърсван.
Ден откакто си подаде оставката Коцев я отдръпна. Премиерът Николай Денков тогава съобщи, че е приказвал с президента и процедурата няма да бъде придвижена. За освобождението на основния секретар на Министерство на вътрешните работи е необходим автограф на президента. " Моята оставка бе употребена като мотив за оставането на Калин Стоянов на поста министър на вътрешните работи. Това събитие ме ангажира и задължава - мой честен и професионален дълг е да се върна и да работя, тъй като тук не става въпрос към този момент единствено за мен, а и за цялата страна, за всички български жители, на които ние би трябвало да осигурим успокоение, ред и стабилитет ", съобщи в новото си пояснение Коцев. В същия ден претендентът за длъжностен министър председател Димитър Главчев разгласи, че най-трудно му е било да реши да предложения Калин Стоянов като вътрешен министър в своя кабинет, само че откакто основният секретар на Министерство на вътрешните работи е напуснал, той не може да остави Министерство на вътрешните работи без двамата му ръководители. Ключов подробност в тази ситуация е фактът, че основният секретар на Министерство на вътрешните работи оглавява щаба за осъществяване на изборите.
Коцев удостовери, че на 3 април е бил извикан в антикорупционната комисия, с цел да окаже подпомагане по правосъдно наказателно произвеждане. След това са били осъществени " избрани процесуални дейности в неговото служебно помещение и дома му ". Той отхвърли да посочи защо става дума, само че не били правилни изказванията за огромни финансови средства. В този ден стартира акцията против управлението на Агенция " Митници ", при която бе задържан неговият началник Петя Банкова, която е упрекната в присъединяване в проведена незаконна група за търговия с въздействие, контрабанда, подкупи с още трима души.
Неочакваният процес на събитията откри продължение и с остри реакции от ПП-ДБ. " Живко Коцев сподели, че е бил заплашван от висши лица в прокуратурата - в случай че това е основният прокурор, и в случай че той е заплашвал основния секретар и под напън го е предиздвикал да си подаде оставката, това е закононарушение и връщане към мутренските времена ", разяснява Кирил Петков. Той дефинира това като нещо ужасно и като офанзива на дълбоката страна. " Слагаш най-нехаресвания от втората политическа партия за вътрешен министър и използваш прокуратурата да заплашваш основния секретар. Тези хора не помниха къде са ", сподели Петков.

Денков сезира прокуратурата за натиска

Премиерът в оставка Николай Денков разгласи през вчерашния ден, че приготвя отчет, с който ще сезира прокуратурата за оказания напън върху основния секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев, тъй като съгласно него става въпрос за закононарушение.
Според Денков казусът с подарения безценен часовник е " смешен ". " Да се твърди, че е полза, в случай, че го получава на обществено място, снима се с Ангелкова.... Това значи, че няма никакви терзания. Питах го - получил го като подарък от другари по отношение на персонален празник ", сподели Денков. И уточни, че за задържаната шефка на Агенция Митници Петя Банкова също не са показани доказателства, че е получила някакви облаги.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР