Софийският градски съд постанови, че столичната община е бездейставала срещу

...
Софийският градски съд постанови, че столичната община е бездейставала срещу
Коментари Харесай

Съдът: Столична община да спре да бездейства срещу мръсния въздух


Софийският градски съд постанови, че столичната община е бездейставала против казуса с мръсния въздух. Решението не е дефинитивно и може да се апелира на последваща инстанция.

Съдът приема, че общината е бездействала. Според Софийски градски съд ръководството на столицата не е приело настояща стратегия за ръководство на качеството на атмосферния въздух. Не е създаден проект с ограничения за понижаване на риска при превишаване на равнищата на фини прахови частици. Не е изпълнено и задължението жителите да бъдат осведомени съответно за качеството на въздуха.

С решението Столичната община е задължена в границите на 12 месеца да приключи бездействието си. Магистратите задължават СОС да предприеме ефикасни ограничения за ограничение на замърсяването. Сред тях преди всичко е стимулиране на потреблението на други типове отопление, които не замърсяват въздуха. Друга посочена от съда мярка е създаване на " цялостна обвързвана велосипедна мрежа, която да разрешава елементарно и безвредно напредване сред обособените квартали ".

Освен това общината би трябвало да оцени дали подхванатите досега ограничения са довели до повишение на интереса към градския превоз. Няма данни дали броят на ползващите го се е увечилил или намалял след 2014 година, показва съдът. Трябва да се проучват опциите за създаване на етажни паркинги в жилищните и комерсиалните зони и увеличение на наличните буферни паркинги. Друга мярка е създаване на паркове и зелени зони в кварталите с най-високо замърсяване. Съдът указва още, че общината би трябвало да проучва по какъв метод градското обмисляне въздейства на качеството на въздуха.

" Столична община следва да употребява резултатите от разбора при правенето на нов/респективно изменението на съществуващия Общ организационен проект, по този начин, че да се обезпечи подобаващ микроклимат, който да подсигурява придвижване на въздушните маси и внасяне на чисти въздушни маси ", написа съдът.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР