Софийският градски съд първо е отказал, а след това е

...
Софийският градски съд първо е отказал, а след това е
Коментари Харесай

Казусът с Нотариуса: Вътрешният министър отговори на обвиненията на Бойко Рашков

Софийският градски съд първо е отказал, а по-късно е разрешил достъп до трафичните данни на телефоните, употребени от Мартин Божанов. Отказът е ден след убийството на Божанов, тъй като настояването на прокуратурата не било стимулирано.

На 6 февруари обаче в съда е импортирано второ искане, което отговаряло на условията и съдът е дал позволение. Така проверяващите към този момент имат информация за придвижването на Божанов в деня на убийството му, както и в дните преди този момент.

В същото време - за тъжби и следствия против него. Според Калин Стоянов единствените досъдебни производства против Нотариуса са формирани по разработки на ГДБОП. Така Стоянов отговори на обвиняванията на някогашния министър Бойко Рашков от през вчерашния ден.

В ГДБОП е работено по две тъжби за дейности на Мартин Божанов с прякор " Нотариуса " по времето, когато Бойко Рашков е бил вътрешен министър, а Калин Стоянов, шеф на антимафиотите. И по двата проблема са събирани доказателства, които да бъдат докладвани на прокуратурата.

" От ГДБОП не е изтекла информация, кръгът от чиновници, които работиха по мое предписание беше извънредно ограничен. Тук е мястото да напомня, че ГДБОП е единствената конструкция, която по времето, което аз управлявах, съумя да създаде, да събере материали и данни, въз основа, на които има формирани досъдебни производства ", уточни Калин Стоянов, министър на вътрешните работи.

Едната от жалбите против Мартин Божанов е била подадена от някогашната му брачна половинка и в нея са били разказани част от дейностите на тъй наречените " Нотариус ", по които е почнало следствие. Калин Стоянов удостовери, че тя е била разпитвана в ГДБОП.

" Българска национална телевизия: - Вие тогава разбрали ли сте, че незабавно откакто е завършил разпита, Божанов персонално я е чакал пред постройката на ГДБОП да я заплашва?
- Не, не съм схванал такова нещо, нямам такава информация. Пак ви споделям, всичко е в кориците на досъдебното произвеждане ", отговори Калин Стоянов, министър на вътрешните работи.

Стоянов не удостовери, само че и не отхвърли информацията, че Мартин Божанов е бил помощник на полицията, само че на структури, които са отвън ГДБОП.

" Това е въпрос, който ще бъде обяснен в границите на воденото досъдебно произвеждане. Наблюдаващият делото прокурор е този, който има право да изиска сходен вид информация и тя ще му бъде предоставена, в случай че това е належащо, несъмнено ", изясни министър Стоянов.

В досъдебното произвеждане се ревизират и всички данни за редови и управителни чиновници в полицията, които са имали нерегламентирани контакти с Божанов. В Министерство на вътрешните работи има инспекция и за изказванията, че полицейски патрули са пазили региона към клуб " Ес Ес " на Божанов, придобил популярност като " Съдебни съидейници ".

" На този стадий към момента нямаме такава информация доказана. Извършват се и все още инспекциите, тъй че в случай че има нещо, ще бъдете навреме известени ", акцентира вътрешният министър.

Калин Стоянов разяснява и думите на Бойко Рашков, че бил срещу избирането му за министър.

" Вижте, доколкото имам спомен аз и ръководената от мен конструкция бяхме хората и структурата, на която той имаше голямо доверие. Няма визия за какво го споделя това нещо.
Българска национална телевизия: Той персонално ли ви предложения да станете шеф на ГБОП?
- Абсолютно! ", сподели министър Калин Стоянов.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР