Софийският градски съд обяви за издирване Елизабет Елена вон Месинг,

...
Софийският градски съд обяви за издирване Елизабет Елена вон Месинг,
Коментари Харесай

Търсят осъдена за пране на 2 млрд. заради документ от умрял

Софийският градски съд разгласи за търсене Елизабет Елена вон Месинг, наказаната за пране на 2 милиарда лева, която пробвала да употребява здравно, подписано от починал
Така рускинята с финландски паспорт пробвала да смъкна възбраната си да напуща България.
Миналия септември тя беше наказана на първа инстанция на 10 години затвор и тогава съдът промени мярката й от парична гаранция в задържане под стража. След това обаче Софийският апелативен съд освободи подсъдимата поради тежко заболяване и още веднъж ѝ наложи парична гаранция от 5000 лева
Преди седмица Месинг е поискала от Софийски градски съд да анулира възбраната ѝ за овакантяване на страната. За задачата тя показала медицински документ от Института по имунология към университета „ Лудвиг Максимилиан “ в Мюнхен, съгласно който се нуждаела от незабавна хоспитализация за 30 дни. Документът бил подписан от двама професори, един от които бил Рудолф Ванк, заяви lex.bg.
Градският съд обаче изискал подпомагане от Евроджъст и в отговор бил известен, че през март предходната година проф. Ванк е умрял, за което били изпратени и писмени доказателства.
Вчера чужденката не се яви в съда и това се оказа единствената причина да не бъде арестувана. Прокуратурата изиска да ѝ бъде променена мярката за неотклонение в задържане под стража поради показан неистинен документ. Според държавното обвиняване е налице смяна в процесуалното държание на подсъдимата и има действителна заплаха тя да се укрие, в случай че не бъде арестувана.
„ Това, което твърди прокуратурата, може и да е правилно, само че не е съображение за измяна на мярката за неотклонение “, отвърна отбраната на Месинг.
Съдът остави настояването на подсъдимата без разглеждане, само че одобри, че се е възползвала от неистинен документ, за което ще бъде известена прокуратура и рускинята може да получи ново обвиняване. Съдиите също бяха безапелационни, че е налице съображение за смяна на мярката й, по тази причина я оповестиха за търсене.
Делото за пране на пари против Месинг и сънародника ѝ Дмитрий Абрамкин, също наказан на 10 години затвор, се води от 2011 година и неведнъж е забавяно поради нейни болести и негови отсъствия. Разследването стартира през 2008 година, като съгласно обвиняването по сметката на компанията „ Оптима Ка “, която е благосъстоятелност на рускинята, са идвали пари от Русия и с подправени документи били превеждани в чужбина. Месинг и Абрамкин бяха арестувани на 23 май 2008 година
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР