Софийският градски съд не прие да разглежда иска на държавата

...
Софийският градски съд не прие да разглежда иска на държавата
Коментари Харесай

Първо заседание на съда по делото срещу шефовете на Монбат братя Бобокови

Софийският градски съд не одобри да преглежда желае на страната за 618 000 лева дружно с наказателното дело против Атанас и Пламен Бобокови. Съдия Петър Стоицев реши, че въпреки и позволен, искът за вреди на Министерството на финансите ще затрудни хода на делото, което е комплицирано и обемно. Няма спънка обаче МФ да заведе настрана гражданско дело, когато завърши наказателното.
Днес беше разпоредителното съвещание по делото. Но дали то ще тръгне, или ще бъде върнато на прокуратурата за премахване на процесуални нарушавания, както желаят юристите, ще стане ясно на 15 ноември. Веднъж към този момент делото бе връщано на изправителен, заяви " Сега ".
Обвинителният акт против Атанас Бобоков, Пламен Бобоков, Васил Коцев, някогашния зам.-министър на околната среда Красимир Живков, Николай Миховски и Ирена Христова беше импортиран от спецпрокуратурата в спецсъда. След закриването на спецправосъдието обаче делото се трансферира в Софийския градски съд.
Шестимата са обвинени за присъединяване в проведена незаконна група за нерегламентирано ръководство на рискови боклуци. Прокуратурата твърди, че Бобокови са се възползвали от скица за нелегално загробване на рискови боклуци посредством фиктивни сдружения, които са имали връзки с дъщерната компания на компанията им " Монбат " - " Монбат Рисайклинг ".
Адвокат Ина Лулчева, която съставлява Пламен Бобоков, разгласи пред съда, че обвинителният акт е незаконосъобразен, защото от него не излиза наяве в какво е упрекнат клиентът ѝ, а това попречва правото му на отбрана. Тя изиска делото да бъде прекъснато и върнато на Софийската градска прокуратура за правене на нов обвинителен акт.
Прекратяване заради позволени основни процесуални нарушавания от прокуратурата при правенето на обвинителния акт изиска и бранителят на Атанас Бобоков - юрист Илиян Василев.
Защитникът на Васил Коцев сподели, че не схваща каква е връзката на клиента му с делото, защото последният бил виждал братята Бобокови, само че не ги познава. Той разгласи, че Коцев неведнъж в хода на следствието е бил притискан от органите да приказва лъжи за братя Бобокови, което съгласно него е само за " да бъде отнето имуществото на едни богати хора ".
Пред съда се явиха четирима прокурори, измежду които и Данаил Шостак, който беше зам.-шеф на спецпрокуратурата. С него бяха и Людмила Дончева и Йордан Петров от градската прокуратурата, както и висшият обвинител Генка Брезашка. Те се възпротивиха на изказванията на бранителите за фактологични и правни пропуски в обвинителния акт и настояха делото да се гледа.
Атанас Бобоков изиска думата и когато съдът му я даде, разгласи, че запорите на имуществото му, забележителната му парична гаранция в размер на 800 000 лв. - по неговите думи невиждана за България, и изобщо процесът против него са неприемливи. Бобоков изиска от съда да се произнесе по въпросите, свързани с имуществото му.
Съдът отсрочи произнасянето за 15 ноември.
До момента прокуратурата реализира три условни присъди по делото против предприемачите. Това се случи, откакто държавното обвиняване съумя в досъдебна фаза да контракти съглашения с Габриел Савов, Васил Богданов и Айгюн Еминов, които признаха виновността си през Специализирания углавен съд.
Габриел Савов е някогашен шеф на РИОС-Плевен, на чиято територия се намира площадката на компания " Феникс " в Плевен, на която преди време Министерство на вътрешните работи и прокуратурата откриха тонове отпадък, импортиран от Италия. Айгюн Еминов пък е притежател на въпросното сдружение " Феникс " от 2019 година Васил Богданов е някогашен изпълнителен шеф на " Монбат ресайклинг " на братя Бобокови.
Прокуратурата регистрира неуспех и по второто дело против Пламен Бобоков за незаконно държане на археологически обекти - върхове на стрели и копия. Окръжният съд в Русе го оправда и подвигна обезпеченията, наложени поради делото върху цялото имущество на предприемача. Срещу Пламен Бобоков има повдигнато и трето обвиняване за незаконен сговор с президентския консултант Пламен Узунов. Разследването по това дело към момента продължава. А в това време съдът анулира ареста на двамата като противозаконен.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР