Софийският градски съд даде ход на делото срещу бившия служебен

...
Софийският градски съд даде ход на делото срещу бившия служебен
Коментари Харесай

Бившият здравен министър Илко Семерджиев застана пред Темида

Софийският градски съд даде ход на делото против някогашния длъжностен министър на опазването на здравето Илко Семерджиев. Той е обвиняем, че през март предходната година изискал от шефа на Изпълнителната организация по медикаментите Асена Стоименова да назначи посочен от него човек за заместител на Агенцията и я заплашил с уволняване, в случай че не го направи.

Първите разпити са планувани за 18 май, а през днешния ден арбитър Вера Чочкова конститутира Стоименова като частен обвинител.

Според прокуратурата Семерджиев на 24.03.2017г. в гр. София е използвал заплашване, за да принуди орган на власт - Изпълнителния шеф на Изпълнителна организация по медикаментите /ИАЛ/ към Министерство на здравеопазването, да извърши нещо, обвързвано с функционалността му, а точно - да назначи съответно лице за заместник- изпълнителен шеф на Изпълнителна организация по медикаментите към МЗ– закононарушение по член 269, алинея 1 от Наказателния кодекс.

Поведението на Семерджиев е било стимулирано от отхвърли на изпълнителния шеф на ИАЛ да назначи съответно лице за собствен заместител, заради открития спор на ползи.

Подразнен от този отвод Семерджиев, възползвайки се от властовата си позиция във връзка с Изпълнителния шеф на ИАЛ, го заплашил с уволняване, в случай че не промени решението си.

Ако бъде приет за отговорен, Смерджиев може да получи наказване до шест години „ отнемане от независимост “.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР