Съветът за сигурност на ООН гласува в подкрепа на предложения

...
Съветът за сигурност на ООН гласува в подкрепа на предложения
Коментари Харесай

ООН подкрепя плана на САЩ за прекратяване на огъня между Израел и Газа

Съветът за сигурност на Организация на обединените нации гласоподава в поддръжка на оферти от Съединени американски щати проект за преустановяване на огъня сред Израел и Ивицата Газа , съобщи „ BBC “. Според предлагането изискванията включват цялостно и изцяло преустановяване на огъня, освобождение на заложниците, държани от „ Хамас “, връщане на останките на починалите заложници, както и замяна на палестински пандизчии.

14 от 15 членове на Съвета за сигурност са дали своят вот в поддръжка на направената от Съединени американски щати резолюция, като Русия се въздържа . В нея се показва, че Израел е приел предлагането за преустановяване на огъня и приканва „ Хамас “ също да се съгласи с него. Това на процедура значи, че Съветът за сигурност се причислява към редица държавни управления, както и към групата на най-богатите страни в света Г-7, които поддържат проекта, формиран от три елементи , показан от президента на Съединени американски щати Джо Байдън на 31 май. Тогава Байдън го дефинира като предложение за преустановяване на огъня, отправено от Израел.

Проведеното гласоподаване евентуално ще ускори натиска върху двете страни да отговорят позитивно на проекта за преустановяване на спора. То се състоя малко откакто държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен се срещна персонално с задгранични водачи , в това число с израелския министър-председател Бенямин Нетаняху, в опит да контракти поддръжка за мирното съглашение. Само няколко часа преди гласуването в Организация на обединените нации Блинкен съобщи, че посланието му към водачите в района е следното: „ Ако желаете преустановяване на огъня, притиснете „ Хамас “ да каже „ да “. “

Групировката към този момент е споделяла, че поддържа някои елементи от проекта , а през вчерашния ден даже разгласява изказване , в което приветства резолюцията на Съвета за сигурност. „ Хамас “ евентуално ще изиска гаранции , че проектът ще докара до трайно преустановяване на размириците и цялостно евакуиране на силите на Израел от Ивицата Газа. Според публични представители на Съединени американски щати и Израел политическото управление в Доха към момента не е дало отговор публично на предлагането.

Предложението планува и огромен проект за възобновяване на вредите в Газа , която значително е разрушена от спора. Първата фаза включва замяна на заложници и пандизчии , както и краткосрочно преустановяване на огъня. Втората фаза се състои от дефинитивно преустановяване на военните дейности , както и цялостно евакуиране на израелските сили от Газа, съгласно текста на проекторезолюцията на Съединени американски щати. Третият стадий се концентрира върху дълготрайната вероятност на анклава, като концепцията е да се сложи началото на дълголетен проект за възобновяване на Газа.

Министърът на външните работи на Обединеното кралство Дейвид Камерън също приветства резолюцията.

Обяснявайки въздържането на страната си, посланикът на Русия в Организация на обединените нации Василий Небензя изрази угриженост по отношение на яснотата на съглашението и повдигна въпроса дали Израел в действителност е приел изцяло проекта за преустановяване на военната си интервенция в Газа, както се показва в резолюцията.

„ Като се имат поради многочислените изказвания на Израел за удължение на войната до цялостното проваляне на „ Хамас “, в този момент въпросът е с какво съответно се е съгласил Израел? “, попита Небензя.

Въпреки че гласоподава „ за “ , Китай също показа опасенията си по отношение на предлагането. Китайският дипломат в Организация на обединените нации запита дали този път ще има някаква разлика с предходните три резолюции на Съвета за сигурност по отношение на спора, които не бяха изпълнени , макар че бяха правно обвързващи. Медията напомня, че, на 25 март Съветът за сигурност на Организация на обединените нации одобри резолюция, в която прикани за преустановяване на огъня. Въпреки че Съединени американски щати преди са налагали несъгласие на сходни ограничения, те не постановиха несъгласие на резолюцията от март. Тогава Нетаняху съобщи, че Съединени американски щати са се „ отказали “ от предходната си позиция, която обвързваше прекратяването на огъня с освобождението на заложниците.

Както се знае, спорът стартира, когато на 7 октомври „ Хамас “ нападна Южен Израел, причинявайки гибелта на към 1200 души, като близо 251 души бяха взети за заложници. Ръководеното от групировката министерство на опазването на здравето твърди, че броят на починалите в Ивицата Газа е надхвърлил 37 000 души, защото Израел прави непрекъснати гневни офанзиви.

Удължава се срокът на краткотрайната протекция за бягащите от Украйна

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР