Софийският фестивал на науката успя да преодолее всички предизвикателства с

...
Софийският фестивал на науката успя да преодолее всички предизвикателства с
Коментари Харесай

Софийският фестивал на науката - как да рециклираме пластмаса вкъщи?

Софийският фестивал на науката съумя да преодолее всички провокации с Коронавирус ограниченията и през днешния ден отвори порти в " София Тех Парк " за най-любознателните и любопитните.

Звездата на 11-ия фестивал на науката тази година е биоложката Джейн Гудол, която показа презентация. Утре от Британски съвет са организирали други срещи с откриватели на Космоса, Антарктида, човешкото тяло и мозъка.

Днес един от най-интересните акценти сложиха един химик и физик с хрумвания по какъв начин да рециклираме пластмаса у дома.

Създадена преди век да реши екологичен проблем, през днешния ден пластмасата се трансформира в екологично страшилище. И даже да се открие кофа за разделно събиране, изхвърлената пластмаса не може да се рециклира до дъно и до безспир.

" За страдание не може да се рециклира до безспир. Някои пластмаси нарушават качеството си като бъдат претопявани ", съобщи Пламен Иванов - физик от Оксфордския университет.

Какво се случва с пластмасата, откакто я изхвърлим или по-скоро какво може да се случи с пластмасата, в случай че не я изхвърлим - не е за поверие, само че вместо нравоучителна лекция, двамата учени предложиха доста практични решения за преработване у дома. Като да вземем за пример обемистите части стиропор, които елементарно се разтварят в паничка с ацетон.

Тази полистиренова каша елементарно се трансформира в нещо друго, саксийка в тази ситуация. Ако стиропорът привърши, капачките на шишетата размекнати в тостер, също могат да се трансфорат в друго. Особено, в случай че се се употребяват за влакна ЗД принтер. Но и в случай че те поприключат, може да се пристъпи към домашно приготвена биоразградима пластмаса. Рецептата.

" Ето това в чашата е най-обикновено царевично нишесте. Трябват ни две лъжици нишесте, в което прибавяме 4-5 капки олио и капка вода ", споделя Златина Димитрова.

Този част странните учени нарекоха " Да си сготвиш полимер ", в тази ситуация в микровълнова печка. Резултатът излезе за минутка.

Но даже и биоразградима и тази пластмаса не може да се похвали като най-чиста еко опция. Затова учените горещо предлагат платнените торбички.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР