Софийският апелативен съд (САС) освободи предсрочно от затвора австралиеца Джок

...
Софийският апелативен съд (САС) освободи предсрочно от затвора австралиеца Джок
Коментари Харесай

Осъденият за убийство Джок Полфрийман излиза предсрочно от затвора

Софийският апелативен съд (САС) освободи предварително от пандиза австралиеца Джок Полфрийман. Решението на правосъдния състав с ръководител Калин Калпакчиев и членове Весислава Иванова и Виолета Магдаличева е дефинитивно.

През юли 2011 година Върховният касационен съд (ВКС) дефинитивно осъди Полфрийман на 20 години затвор, само че той е в ареста от декември 2007 година, когато след спор и сборичкване умъртви студента Андрей Монов и рани Антоан Захариев в центъра на София.

Полфрийман е изтърпял повече от половината си наказване и му оставаше да излежи 6 година и половина. До момента той няколко пъти е желал да бъде освободен предварително от пандиза, само че му бе отказвано. Последната му молба е била отхвърлена от Софийския градски съд, само че през днешния ден апелативният е решил, че той може да излезе на независимост. Предстои правосъдният състав да разгласи претекстовете за решението.

Осъденият за ликвидиране към момента не се е поправил, разгласи преди месец в мнение освободеният неотдавна началник на Софийския затвор Десислав Трайков. През юли той съобщи, че Полфрийман е неведнъж наказван за несъблюдение на заповеди и демонстративно непокорство, което бе един от главните претекстове на съда да го освободи тогава. " Враждебните настройки са факт и такова държание не би трябвало да се толерира ", разясниха преди месец от затворническата администрация, а прокуратурата добави: " Нестихващото бунтарство е доста рисково. Той се бунтува против всички – надзиратели, чиновници в пандиза и държавното управление ".

" Полфрийман несъмнено не е елементарен пандизчия. Но подобен е характерът му – не търпи неправда и търси всевъзможни законови способи да ги поправи. Заради това, че е подал сигнал за корупция, е бил осъден за клюка ", разгласи през юли юристът му Калин Ангелов.

Докато е бил в пандиза, Полфрийман е бил наказван, само че има и награди и поощрения, а съгласно затворническата администрация това държание е " неустойчиво и нерешително ". За времето, което е прекарал зад решетките, е работил общо 1 година и половина, а съгласно чиновниците на пандиза работата му била официална и симулативна. Според самия Полфрийман, работата в пандиза опонира на правила от трудовото право.

При инспекция в затворническото общежитие в Казичене било открито, че в постройка са разлепени стикери с нецензурно наличие, които съгласно администрацията били разлепени от него.

Адвокат Калин Ангелов изясни, че Полфрийман е подавал доста тъжби, само че не е употребявал физическо принуждение, а е търсил правата си по законов метод, само че бил наказван.

В пандиза Полфрийман стана ръководител на затворническо съдружие, което се бори за правата на лишените от независимост. Заради тази му самодейност неговата сънародничка Каролайн Стейпълс го номинира за " Човек на годината " в класацията на Българския хелзинкски комитет (БХК), което провокира публичен скандал и правозащитната организация отдръпна номинацията му.

Преди години австралийските управляващи желаеха Полфрийман да бъде трансфериран в родината си, където да изтърпи остатъка от присъдата си, само че основният прокурор Сотир Цацаров отхвърли, като се стимулира, че тогава наказаният е правил голям брой груби нарушавания на разпоредбите и неведнъж е бил наказван в пандиза.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР