Софийският апелативен съд (САС) определи във вторник домашен арест на

...
Софийският апелативен съд (САС) определи във вторник домашен арест на
Коментари Харесай

Бивш служител на ДАНС, обвинен като помагач в убийството на снаха си, излиза от ареста

Софийският апелативен съд (САС) дефинира във вторник домакински арест на пенсионирания чиновник на ДАНС Пламен Владимиров, който е упрекнат като помощник в убийството на снаха си Евгения, за което остава арестуван неговият наследник Орлин Владимиров.

Случаят беше разгласен за оголен от Министерство на вътрешните работи в средата на ноември предходната година. Месец по-рано младата жена беше оповестена за търсене от брачна половинка си Орлин, който твърдеше, че тя е отишла на фитнес и повече не се е прибрала. Впоследствие стана ясно, че бащата и синът са създали признания, а тялото на Евгения е било открито в куфар край Перник, където живеят родителите на мъжа ѝ.

за осъщественото пред Софийския градски съд (СГС) на 15 ноември, който ги задържа за непрекъснато..

Четири месеца по-късно се оказва, че първата инстанция е приела, че към този момент не е налице обосновано съмнение, че някогашният чиновник на ДАНС е знаел, че синът му ще убие жена си и му е заречен помощ за укриването на тялото ѝ. Затова предходната седмица Софийски градски съд дефинира най-леката мярка за неотклонение на Пламен Владимиров – "подписка ".

Апелативните съдии Пламен Дацов, Димитър Фикиин и Светла Букова обаче се разграничиха от изводите на сътрудника си Иван Коев и постановиха, че Владимиров би трябвало да остане под домакински арест. От определението им стана ясно, че няма потребност той да продължи да бъде в следствения с арест поради влошеното си здраве, както и поради намалялата заплаха да се укрие или да извърши ново закононарушение.
Какви са обвиняванията
Според обвиняването Орлин Владимиров е удушил със стреч фолио брачната половинка си на 13 октомври в фамилния им апартамент в столичния кв. "Лагера ", а татко му е оказал помощ да сложат тялото в куфар, който е изхвърлил край Перник. Именно там живеят Пламен Владимиров и брачната половинка му Боряна.

За изгубването на Евгения се разбра още ден след убийството, като в продължение на един месец по-късно мъжът ѝ поддържаше пред проверяващите и медиите версията, че тя е отишла на фитнес и повече не се е върнала.

На 13 ноември Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) разгласи, че по случая е открито ликвидиране, за което са упрекнати бащата и синът. Орлин Владимиров е притеглен като физически причинител, а обвиняването на Пламен допуска, че той е знаел авансово, че синът му възнамерява да убие жена си и още тогава му е заречен помощ.

Засега обвиненият като причинител на убийството на Евгения не е подавал нова молба за намаляване на мярката му. Баща му обаче твърди през цялото време на следствието, че страда от цироза, диабет и други хронични болести, чието лекуване не е съвместимо с изискванията в следствения арест.
"Не съм взел участие в сговор "
За разлика от думите му пред Софийски градски съд през ноември, когато сподели, че осъзнава какво е направил и съжалява "дълбоко ", във вторник Пламен Владимиров към този момент твърдеше, че няма присъединяване в закононарушението, за което е упрекнат.

"Не съм взел участие в сговор за осъществяване на незаконни действия със сина ми ", съобщи пред апелативните съдии обвиненият като помощник, добавяйки, че даже не разполага с "физическа опция " да взе участие в сходно закононарушение.

Това провокира интереса на съда, който изиска от Пламен Владимиров да даде повече детайлности. Той отговори, че с изключение на от диабет, страда и от проблеми с жлъчката и черния си дроб, които са се обострили в ареста. По думите му е диагностициран с цироза през 2020 година, а с диабет – през 2021 година

"Още ли сте алкохолно подвластен ", попита го арбитър Дацов, на което Владимиров отвърна, че не е консумирал алкохол от 2 февруари 2020 година, когато е схванал, че е болен от цироза.

Тезата на двамата му бранители пък беше, че за над 4 месеца от началото на следствието не са събрани "каквито и да е годни доказателства ", че клиентът им фактически е работил като помощник в убийството, което допуска да е знаел, че то ще бъде осъществено и да е заречен помощ на сина си, с цел да скрие тялото.

Според отбраната уличаващите данни от оперативната сказка, при която двамата обвинени са създали признания, "нямат темперамент даже на индиции, а още по-малко на директни или косвени доказателства ", които могат да обосноват продължаващия арест на Владимиров.

Представителят на Софийската апелативна прокуратура пледира малко, акцентирайки, че определението на първата инстанция би трябвало да бъде анулирано и обвиненият да остане в ареста.
Мнението на САС
Апелативните съдии не се съгласиха нито с определението на Софийски градски съд, нито с тезата на отбраната. Те одобриха, че следствието към момента не е напреднало толкоз, че да споделят извода на арбитър Коев, че обоснованото съмнение за ролята на Пламен Владимирв в убийството изцяло е отпаднало.

Съдия Букова уточни, че "няма спор " по делото, че тялото на Евгения е било укрито от бащата на обвинения като в действителност палач. По думите ѝ противоречиво остава единствено дали Пламен е знаел авансово за желанията на Орлин, както и дали фактически му е заречен да му помогне за прикриването на закононарушението.

Според САС "изводът за евентуална координация сред двамата обвинени към момента е годен " освен поради показанията на служителите на реда и психолозите, които са ги разпитвали, а и поради показанията на двете поемни лица, които са взели участие в следствен опит с Пламен Владимиров. При него той е бил заведен на мястото, на което е открит куфарът с тялото на снаха му, и е разказал, че си е поставил ръкавици, когато е отишъл в дома на сина си след убийството.
 Орлин Владимиров и татко му Пламен в Софийския градски съд през ноември 2021 година
Апелативният съд уточни още, че преди закононарушението Орлин е отишъл в Перник и дружно с татко си са оглеждали запустели места край града, където би могло да бъде прикрито тялото. Обстоятелство, което бащата е скрил от брачната половинка си.

Освен това САС добави, че в дома на родителите на Орлин са открити "листа с имена на лица ", които биха могли да имат връзка с претекста за убийството. Засега от прокуратурата са споменавали само, че закононарушението най-вероятно е осъществено от ревнивост.

В последна сметка апелативните съдии одобриха, че обоснованото съмнение за помагачеството на Пламен Владимиров към момента е налице, само че поради миналите 4 месеца от ареста му и влошеното му здравословно положение е намаляла заплахата да се укрие или да извърши друго закононарушение. Затова постановиха да бъде подложен под домакински арест в жилището си в Перник.
Минало в службите
Бащата на обвинения за убийството е бил помощник на някогашната Държавна сигурност (ДС). С решение на комисията по досиетата от 2010 година той е огласен като притежател на явочна квартира с псевдонима "Рила ", регистриран през декември 1989 година в Перник.

Пламен Владимиров е тестван за съпричастност към някогашния наказателен уред на комунистическата власт, защото към оня миг е бил чиновник на Държавната организация "Национална сигурност " (ДАНС). Към момента е пенсионер.

И двамата обвинени са с чисто правосъдно минало и имат висше обучение. Орлин Владимиров и Евгения са женени от 2014 година и имат шестгодишен наследник.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР