Софийският апелативен съд (САС) направи в четвъртък собствено тълкуване на

...
Софийският апелативен съд (САС) направи в четвъртък собствено тълкуване на
Коментари Харесай

Джейхан Ибрямов остава в ареста. Съдът отхвърли всички доводи на защитата за нарушения

Софийският апелативен съд (САС) направи в четвъртък лично пояснение на решение на Конституционния съд (КС), с цел да обоснове оставането на депутата от ДПС-Доган Джейхан Ибрямов в ареста.

Наред с това магистратите пренебрегнаха обстоятелството, че той е бил подслушван в продължение на близо две седмици, преди да бъде свален имунитетът му, макар че това е в прорез с конституционно обезпечената му наказателна цялост.

Ибрямов беше със 100 000 белязани лв., предадени му от предприемач, който твърди, че парите са били предопределени за изборите. Според показанията му в подмяна Ибрямов е трябвало да му спомага да получи огромни публични поръчки от Министерството на защитата.

На 3 октомври председателката на Народното събрание Рая Назарян и той беше упрекнат в търговия с въздействие. Тя се произнесе вместо Народното събрание, защото сега депутатите са в предизборна почивка. На 5 октомври задържа за непрекъснато Ибрямов, а в четвъртък мярката му беше прегледана на втора инстанция от САС.

Едно от главните възражения на отбраната му беше, че той е държан в ареста нелегално, защото Назарян не е разрешила категорично продължаването на първичния му 24-часов арест. Временният основен прокурор Борислав Сарафов изиска на 3 октомври две неща: да бъде свален имунитетът на Ибрямов и да бъде позволен продължаващият му арест. Назарян обаче утвърди единствено първото, а второто остави без разглеждане.

В тази връзка юристите на депутата Янко Ройчев и Стефан Карайотов цитираха решение на Конституционен съд от 1992 година, което регламентира, че при арест на народен представител Народното събрание би трябвало да се произнесе и по двата въпроса. Според тях неналичието на позволение на Назарян задържането на Ибрямов да продължи значи, че той стои зад решетките нелегално.

Апелативните съдии Вера Цветкова, Магдалена Лазарова-Проданова и Атанаска Китипова обаче не се съгласиха с този аргумент. Председателката на състава Цветкова уточни, че към 1992 година е работил остарял Наказателно-процесуален кодекс (НПК), съгласно който ограниченията за неотклонение се дефинират от прокуратурата. От 1997 година насам обаче по тях се произнася съда, по тази причина САС одобри, че Назарян вярно не е разрешила ареста на Ибрямов и това не е спънка той да бъде арестуван с определение на съда.

Друг главен мотив на отбраната беше, че депутатът е арестуван, откакто е бил подслушван и проследяван от Комисията за противопоставяне на корупци
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР