Софийският апелативен съд остави за постоянно в ареста бившия директор

...
Софийският апелативен съд остави за постоянно в ареста бившия директор
Коментари Харесай

Петя Банкова и Стефан Димитров остават за постоянно в ареста

Софийският апелативен съд остави за непрекъснато в ареста някогашния шеф на Агенция „ Митници “ Петя Банкова и предприемача Стефан Димитров. Те са упрекнати за присъединяване в незаконна група за контрабанда, пране на пари и длъжностни закононарушения.

Съдът се стимулира с налично обосновано съмнение, че двамата са направили закононарушенията, в които са упрекнати, като беше посочено, че в тази посока все още има събрани голям брой гласни и писмени доказателства. Магистратите одобриха още, че няма заплаха обвинените лица да се укрият, в случай че ограниченията им бъдат променени, само че въпреки това заради високата социална заплаха на действието е допустимо двамата да извършат други закононарушения.

Пред съда Димитров сподели, че се тормози за здравето си, защото по време на престоя си в ареста досега е припадал няколко пъти и не се усеща добре. Съдът изясни, че по делото няма данни здравословното положение на някого от двамата обвинени да попречи за изпълняването на постановената мярка. Определението на Софийския апелативен съд е дефинитивно и не предстои на обжалване и протестиране.

По-рано през днешния ден стана известно, че Петя Банкова има към този момент повдигнато второ обвиняване – за насила. По думите на нейния юрист Аделина Натина обвиняването гласи, че Банкова е командировала 18 души на разнообразни позиции, някои от които са били повишавани, като след това ги е принуждавала да одобряват тези постове, съобщи Българска телеграфна агенция.

Адв. Натина съобщи пред съда, че да се твърди, че Петя Банкова е взела участие в ОПГ със Стефан и Марин Димитрови, и с Живко Коцев, е демонстрация на огромно въображение.

Тя акцентира, че по времето на Банкова в Агенция " Митници " бяха открити 170 кг кокаин в Бургас , като уточни, че това са рекордни количества за организацията.

" Имало е рекордни доходи ", добави още юрист Натина.

Относно обвиняването в насила, Натина съобщи, че не излиза наяве Банкова някъде да е понижила размера на митническите чиновници и да е сложила митническите пунктове в неспособност да си правят работата.

" Няма никакви директни и косвени доказателства за осъществяването на такова закононарушение ", сподели тя и посочи, че на никое място не е видяла в какво се показва принудата и по какъв начин обвинената е злоупотребила с пълномощията си като шеф на Агенция " Митници ".

Натина означи, че Банкова е майка на две деца, има анемия, ниско кръвно – много болести, за които надлежно могат да показват и документи, съобщи БГНЕС.

Адвокат Людмил Рангелов от своя страна добави, че обвиняването за насила е изпразнено от наличие и не се съдържат " напълно никакви доказателства, че Банкова прави всичките тематики промени точно с такава цел ".

" Абсолютно непотребен е един престой в ареста, по тази причина ви апелирам да постановите друго определение ", обърна се той към съда.

Съпругът на Банкова, който също се явява неин бранител, сподели, че няма какво да добави.

От своя страна Петя Банкова сподели, че поддържа казаното от бранителите си.

" Стремяла съм се единствено към държавния интерес. За мен не е било от голяма важност дали ще съм на тази, или друга позиция щом пазя публичния интерес. Така управлявах и Агенция " Митници " “, сподели тя и напомни положителните резултати на организацията под нейно управление.

" Никога не съм правила никакви нарушавания, закононарушения. Изряден жител съм. Ситуацията, в която се намирам сега, е неуместна ", акцентира Банкова.

На 6 април Софийският градски съд постанови „ задържане под стража “ за Петя Банкова. Мярката за неотклонение " задържане под стража " беше постановена и за Стефан Димитров.

На 4 април шефът на Агенция „ Митници “ Петя Банкова беше арестувана за 72 часа и упрекната за присъединяване в проведена незаконна група за търговия с въздействие, контрабанда, подкупи с още трима души, измежду които и Стефан Димитров.

 
Новият шеф на Агенция „ Митници “ разпоредил инспекция за нарушавания от предходното управление
Междувременно шефът на Агенция „ Митници “ Георги Димов заяви, че е разпоредил инспекция на Инспектората към Агенцията за всички възможни смени, осъществени от предходното управление, за оферти за санкции или липса на такива при открити нарушавания от чиновници на Агенцията. Димов бе изслушан през днешния ден от краткотрайната парламентарна комисия за следствие на корупционните практики в Агенция „ Митници “ и възможната роля на някогашния министър на финансите Асен Василев в тях.

Приоритет на настоящето управление на митниците са приходите, положението на персоналния състав и обезпечаването на работата по граничните пунктове , уточни новият шеф на организацията, само че добави, че не подценява работата на парламентарната комисия и на правораздавателните органи по следствието на дейностите на неговата предходничка.

Димов увери комисията, че всичко, което е належащо, с цел да се стигне до истината, правните обстоятелства и събитията, ще бъде предоставено. По думите му в последните една-две седмици Агенцията е подложена на непрекъснат интерес от медии, депутати, също по този начин от проверяващи органи и оперативни служащи, които не престават да събират информация, която може да поддържа тезата, която сега се стартира в обществото.

„ Работата на Агенция „ Митници “ не е единствено контрабанда, не е единствено цигари. Агенция „ Митници “ са 14 милиарда налози под формата на Данък добавена стойност и данък “, сподели Димов, представен от Българска телеграфна агенция. Той уточни още, че в Агенция „ Митници “ работят 3338 души, разпределени в 19 пункта, пет териториални дирекции, 39 митнически бюра. По думите му също по този начин престижът и признанието за Агенция „ Митници “ в европейската и в международната митнически организации е извънредно огромно.

„ Митническата администрация на България посредством Агенция „ Митници “ е външната граница на Европейски Съюз и единственото място, в което може да се направи естествен разбор на риска, на дейностите или бездействията на хора, които желаят да причинят стопански или физически вреди на целия Европейски Съюз “, уточни Димов. Той добави, че Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево “ е вторият най-натоварен граничен пункт в света, както и най-натовареният в Европа . „ Очаква се до 2026 година да стане №1 в света по брой натоварвания като транспорт и физически лица, минали през пункта пешеходно или с транспортни средства, изпреварвайки пункта на границата сред Мексико и Съединени американски щати “, означи Димов. Той насочи зов към комисията, когато употребява съпоставения, обстоятелства и условия, да конкретизира до лица и събития, а да не се приказва за Агенция „ Митници “ като цяло.

„ Заварих уплашени хора. Хора, които гледаха в земята и не имаха вяра в своето бъдеще “, сподели още Димов за ситуацията в Агенция „ Митници “, когато е поел управлението ѝ.

Цецка Дочева, шеф на дирекция „ Митническо разузнаване и следствие “ в Агенция „ Митници “, сподели пред комисията, че след осъществена инспекция, в дирекцията не са налични данни от нито едни интернационалните правоприлагащи сътрудници, с които да се алармира за корупционни или за нерагламентирани дейности от страна на митнически чиновници в Агенция „ Митници “. По отношение на активността на самата дирекция всекидневно се прави връзка с интернационалните сътрудници по отношение на разузнаването и следствието, които реализираме според компетентността на митническата организация, сподели още Дочева.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР