Софийският административен съд разреши заснемането на обработването на гласовете, но

...
Софийският административен съд разреши заснемането на обработването на гласовете, но
Коментари Харесай

ЦИК и КЗЛД направиха всичко, за да отложат съдебното решение за видионаблюдението на изборите

Софийският административен съд позволи снимането на обработването на гласовете, само че Централната изборна комисия и Комисията за отбрана на персоналните данни апелираха решението пред Върховния административен съд. Върховните магистрати заседаваха по делото през днешния ден, само че поради КЗЛД и ЦИК не дадоха ход всъщност. Причината е, че двете комисии възразиха, че не са били призовани преди повече от 7 дни, както изисква законът. Това не би било спънка, в случай че бяха изразили единодушие делото да се гледа. Те обаче оповестиха, че са неподготвени, тъй като не са се срещнали с жалбите си (ЦИК с жалбата на КЗЛД и обратното) и съдът нямаше различен избор, с изключение на да отсрочи процеса.

" Демократична България ", която прати възбраната на ЦИК за видеозаснемането, в съда, изиска Върховен административен съд да допусне авансово осъществяване на решението на първата инстанция. Това искане бе подкрепено и от прокуратурата. Срокът за изговаряне е тридневен, само че упованията са изясненост да има до края на деня, предава БНР. Според радиото в случай че бъде позволено авансово осъществяване на решението на Софийския административен съд, видеонаблюдение в неделя ще може да има, макар че няма изговаряне всъщност по жалбата на ЦИК и Комисията за отбрана на персоналните данни. Юристите на " Демократична България " обаче обясниха пред " Сега ", че това ще е ясно, когато излезе определението на съда, защото и предварителното осъществяване предстои на обжалване.

В правосъдната зала ръководителят на Комисията за отбрана на персоналните данни реагира остро против мнението на първоинстанционния съд, че профилираният закон и европейският правилник за отбрана на персоналните данни не се ползват по време на изборите. Венцислав Караджов обаче отговори утвърдително на въпроса - щеше ли да е възможно видеонаблюдение, в случай че то беше категорично уредено в Изборния кодекс. " След като има правила и тези правила, когато се одобряват, законът за нормативните актове изисква да се съгласуват с органа, който прави контрол, т.е. комисия за персонални данни. При състояние, че има задоволително гаранти за физическите лица, т.е. спазени са всички условия на регламента и на българския закон за отбрана на персоналните данни ", сподели той.

Върховен административен съд в петък се произнесе всъщност по друго изборно дело - за сменените изборни комисии в чужбина, в които бяха пратени партийни функционери. Казусът бе отвеян в съда от Мая Манолова и Николай Хаджигенов от коалиция " Изправи се! Мутри вън! ". Съдиите отхвърлят жалбата им и одобряват, че решението на ЦИК да понижи броя на членовете на секционните комисии е законно. Решението на Върховен административен съд е дефинитивно.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР