Софийският административен съд отложи делото, заведено от Ваня Григорова за

...
Софийският административен съд отложи делото, заведено от Ваня Григорова за
Коментари Харесай

Делото за вота в София: Експертиза показа, че преднината на Васил Терзиев се увеличава

Софийският административен съд отсрочи делото, заведено от Ваня Григорова за избора на Васил Терзиев за кмет на столицата. Причината за отлагането е, че двете страни не са се срещнали с техническата експертиза, която би трябвало да покаже дали има разминаване в машинния избор и преброяването на бюлетините.

Експертизата на машинния избор обаче установява незначителни разлики сред броя на бюлетините от машините и резултата, който устройствата регистрират.

Това сочи заключението на двама специалисти, които от няколко месеца съпоставят резултатите от втория тур на локалния избор в София, записани на флаш паметите на машините, от една страна и от друга - броя на разпечатаните от тях хартиени бюлетини, предава Българска телеграфна агенция.

Според заключението Васил Терзиев получава няколко стотин гласа повече от тези, които досега са регистрирани, разказаха пред медиите двамата специалисти, изготвили заключението. То не беше признато по време на процеса за изборите в София, защото досега Централната изборна комисия (ЦИК) не е предоставила флашки от още 17 секции.

Част от белите и черните флашки към машините липсват. Всяка една машина би трябвало да има две флашки в края на изборния ден, показаха Полина Кавръкова и Даниела Събева.

Сектераят на Общинската изборна комисия в София Борислав Тасев изясни, че всички флашки под брой са предадени на ЦИК с протокол.

По отношение на експертизата той сподели, че за Терзиев са регистрирани 832 гласа по-малко от флаш паметите на машините по отношение на данните, нанесени в протоколите на секционните изборни комисии. Разликата за Ваня Григорова е под 300.

Този резултат не трансформира нищо. Освен това данни от флашките не са вземани поради. Моето мнение, че задачата е да се потвърди, че машините не са сигурен метод за гласоподаване, сподели Тасев.

Адвокатът на Ваня Григорова намира, че има смущаващи данни във флашките. Част от тях са свързани със записаните дати, както и в нулевия файл. Някои от файловете са записани с година над 5000. Това значи, че флашките не носят вяра информация. Ние не желаеме да компрометирани машинния избор, а да забележим кои са слабостите, сподели още Милка Христова.

Адвокатите на Васил Терзиев обясниха, че няма проблем с информацията от флашките. Установената на някои от тях дата в бъдещето се получава от използването на друг програмен продукт, който разчита криптографската информация. След конвертирането ѝ не се открива проблем, показаха юристите. Според тях недостатъци в машинното гласоподаване няма.

Делото за изборите в София е по тъжба на Ваня Григорова, която на балотажа остана втора. Процесът продължава на 26 април. До тази дата специалистите би трябвало да дават данни за още няколко флашки, които досега не са открити.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР