Софийските светофари "проговориха", в Пловдив още пресичаме "на сляпо" Един

...
Софийските светофари "проговориха", в Пловдив още пресичаме "на сляпо" Един
Коментари Харесай

Всички светофари - със звукова сигнализация

Софийските светофари "проговориха ", в Пловдив още пресичаме "на сляпо " Един ден на незрящия пловдивчанин

20-годишната Калинка Бонева и нейният избраник Виктор Асенов са хората, гостували на Павел Чемишанов по време на случая с таксиметровия водач предишния месец. Младежите също са незрящи. Живеят в София, само че постоянно идват в Пловдив. Градът им харесва, както и хората тук. При последното си посещаване нямали никакви проблеми с настаняването в малко хотелче. Приели ги дружно с кучетата водачи. Същото било и в заведенията, в които се хранели.  

Според тях градската среда в Пловдив се усъвършенства през последните години, въпреки поради многото подлези в града напредването да не е напълно лесна работа. Според тях най-големият проблем тук е, че светофарите не са снабдени със звукова сигнализация, която да ориентира незрящите. Така те би трябвало да питат другите какво свети сега и по кое време би трябвало да преминат. Калина и Виктор също считат, че има какво да се желае във връзка с информацията за разписанията на рейсовете и данните, които се дават в самите автобуси. Чували са, че в Пловдив е осъществен план за рационализация на градския превоз, и очаквали повече улеснения за хората в неравностойно състояние.  

Калинка и Виктор познават обстановката в цялата страна, тъй като дружно обикалят българските градове, където гостуват в разнообразни учебни заведения. Там те реализират неофициални и нефинансирани персонални планове за осведоменост измежду децата за това по какъв начин живеят хората в неравностойно състояние.

„ Няма по-добър метод да предадеш информацията от едно разгорещено дете, което се прибира у дома и споделя на цялото си семейство какво е това куче лидер и по какъв начин да се отнасяме с него ”, уверена е Калина. Смята, че хората одобряват добре тези умни и извънредно потребни животни.  

Заради кучетата си имат проблеми само в някои хотели. " Все още има предприемачи, които не ни одобряват. Не желаят да схванат, че незрящите хора имат право да отседнат с кучетата по закон и би трябвало да обезпечават съответните условия ", твърди Калина.  

Друг проблем са непочистените улици през зимата, които крият огромни рискове.

За нея най-големите компликации постоянно са били с транспорта и водачите в градския превоз. Преди да посетят Пловдив, с Виктор били във Велинград. В един от рейсовете лидерът се развикал да слизат, само че други пасажери застанали на тяхна страна и му създали остра забележка. В идващите минути, до момента в който пътували, Калинка напълно умерено му разказала каква е ролята на кучето вода, по какъв начин работят те, какви отличителни знаци и документи имат те.  Човекът си признал, че не знаел нищо от това, и се извинил.

„ Лошото отношение не се държи на неприятен манталитет на хората, а на липса на информация. Точно по тази причина продължаваме да обикаляме учебните заведения и да описваме на децата ”, изяснява Калинка.

Заедно с Виктор стартирали тези беседи още когато самите те били възпитаници. Запознали се към четириногите си водачи. На едно събиране нея я допуснали с кучето, а него - не. Това се случило преди четири години. Скоро почнали да срещат същите деца на улицата, които чували да изясняват на родителите си: „ Мамо, това е куче лидер и не би трябвало да го галиш, с цел да не го разсейваш ”. Или: „ Тате, кучето не вижда цветовете на светофара, по тази причина би трябвало да кажем на хората по кое време да пресекат ”. Ефектът бил явен и мотивиращ.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР