Софийски градски съд спря вписването на д-р Таня Андреева за

...
Софийски градски съд спря вписването на д-р Таня Андреева за
Коментари Харесай

Съдът спря вписването на д-р Таня Андреева за директор „Шейново“

Софийски градски съд спря вписването на доктор Таня Андреева за шеф на Втора САГБАЛ „ Шейново “ след тъжба на досегашния ѝ шеф доктор Румен Велев, оповестява " 24 часа ".

 

Решението е в действие до привършване с влезнал в действие правосъден акт на производството, формирано пред Административен съд-София въз основа на тъжба на доктор Велев.

 

Причината за жалбата е нелогичното и противоречащо си класиране след състезанието за изпълнителни шефове и членове на Съвета на шефовете, извършен от Столичния общински съвет.

 

Според юриста по здравно право Мария Шаркова незабавно би трябвало да се намерения за смяна в Закона за обществените предприятия. „ Необходимо е да се обезпечи опция за обжалване на крайните актове, с които завършват състезанията за избор на членове на Съветите на шефовете на общински и държавни лечебни заведения, защото неналичието на такава опция сега основава предпоставки за сходни недоразумения и не извършва задачите на Закона да се обезпечи бистрота на избора за ръководещи органи “, безапелационна беше тя пред Zdrave.net.

 

Казусът

 

Д-р Таня Андреева беше определена за изпълнителен шеф на болница „ Шейново “ до осъществяване на конкурс с решение на СОС от 27 юли 2023 година Общинският съвет тогава утвърди отчета за избор на членове на Съвета на съвета на шефовете на общинските лечебни заведения – еднолични сдружения, след извършен конкурс. В отчета обаче е посочено, че доктор Андреева не взела участие в състезанието в неговата част за изпълнителен шеф, а в частта за член на Съвета на шефовете. Посочено е и че в следствие от състезанието тя ще „ извършва длъжността изпълнителен шеф до осъществяване на конкурс “. С решението си СОС действително освобождава от поста доктор Румен Велев, макар че той е издържал състезанието с резултат 5,25, при необходим над 4,50 и при изчезнали други претенденти.

 

В жалбата си до съда доктор Велев показва, че е взел участие в посочения конкурс за избор на изпълнителен шеф на „ Шейново “, само че вместо да бъда класиран и определен за позицията, за което е кандидатствал – „ изпълнителен шеф “, той е бил класиран като член на Съвета на шефовете. Той показва, че това са разнообразни позиции и че надлежно и условията, на които би трябвало да дават отговор бизнес стратегиите на претендентите, са разнообразни.

 

Освен Административен съд-София и Софийски градски съд, доктор Велев е сезирал и регионалния шеф за проблема, чието решение се чака през днешния ден.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР