Софийски градски съд най-после даде ход на делото заведено от

...
Софийски градски съд най-после даде ход на делото заведено от
Коментари Харесай

Съдът даде ход на делото срещу Столична община за мръсния въздух

Софийски градски съд най-сетне даде ход на делото заведено от „ Група за чист въздух “ против Столична община. Датата на първото съвещание е 12.07.2018г. от 10.30 часа в Софийски градски съд (Съдебната палата). Това се случва след една година опити на „ Група за чист въздух “ и откакто трима съдии дадоха отказ.
На първото съвещание се чака да се откри какъв е кръгът на повредените лица, надлежно - кой ще може да се причисли към делото като част от колектива, с какви доказателства ще се потвърждава принадлежност към колектива, както и по какъв начин ще бъде известен колектива за опцията за включване по делото. Съдът желае да изслуша мненията на двете страни по делото преди да се произнесе с решение. Твърдението на „ Група за чист въздух “ е, че са повредени всички жители, които живеят, работят или учат на територията на София. Всеки софийски жител диша този въздух и страда от замърсяването.
От този миг нататък към груповия иск имат право да се причислят всички наранени, като доказването „ Група за чист въздух “ упорства да става с документ за постоянен/настоящ адрес или за месторабота/място на образование. Според членовете на групата не трябва да се позволява в границите на този развой да се постанова доказване на съответни увреждания на членовете на колектива. Достатъчно е това да се допуска, откакто те живеят, учат или работят в нечистата среда.
„ Много се веселя, че делото започва след една година вървене по тъгите. Вярваме в българското правораздаване и се надяваме да се разбере истината за замърсяването в София, с цел да може да подсигуряваме здравословна среда най-малко за децата си “, споделя адв. Димо Господинов
Също по този начин, „ Група за чист въздух “ се нуждае от поддръжка и стартира акция в околните дни за набиране на средства, с които да се покрият първичните разходи за водене на делото. Необходими са такива за заплащане на депозитите за експертизи, които би трябвало да се извършат, с цел да се преценяват в подробност климатични, екологични, механически, градоустройствени и други аспекти на делото. Това ще коства към 15 хиляди лева, които би трябвало да се внесат авансово. Адвокатите от „ Група за чист въздух “ работят гратис за идеята и тези средства не са за адвокатски разходи.
Колективните искове против Столичната община бяха заведени на 29 май 2017 година от няколко неправителствени организации и юристи, обединени в " Група за чист въздух ". Те са подписани от " Спаси София ", " За Земята - Достъп до правораздаване ", Асоциация " Диабет вид 2 " и „ Център за самостоятелен живот “, и от юристите Димо Господинов, Христо Христев и Иван Велов.
Исканията на " Група за чист въздух " са да се откри бездействието на Столична Община в интервала 2015-2017-та година, което е довело до замърсяване и вероятно е увредило здравето на жители, да се прекрати противоправното безучастие, и да се подхващат ограничения за компенсиране на повредения групов интерес.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР